Biotehniška fakulteta – prof. dr. Darja Kocjan Ačko

 

zaper zaperino
Zaper-Zaperino za revitalizacijo telesa.

Biotehniška fakulteta – prof. dr. Darja Kocjan Ačko

DOGODEK 2018

Slovenski etnografski muzej, 17.-18. februar 2018, 2. Seminar za etnobotaniko:

Kulturne rastline so dediščina človeštva

Predavanje o žitih, Slovenski etnografski muzej, Metelkova 2, Ljubljana

sobota, 17. februar 2018,  od 11.45-13.00

Več o dogodku preberite na spletni strani:

https://www.etno-muzej.si/sl/novice/kulturne-rastline-so-dediscina-clovestva

 

Naša najpomembnejša žita, stare in sodobne rabe

doc. dr. Darja Kocjan Ačko, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo 

Zdrav način prehranjevanja oživlja in spodbuja prehrano z različnimi žiti, zato je prav, da spoznamo semena in rastline žit, stare in sodobne rabe. Na planetu Zemlja, ki nam daje prostor in nas hrani, je vsak dan nekje nekdo zaposlen s setvijo ali žetvijo žit. Razlikujemo toplotno manj zahtevna prava žita: pšenico, piro, rž, tritikalo, ječmen in oves ter toplotno zahtevna prosasta: proso, koruzo, sirek in riž.  Čeprav sta uradno krušni žiti le pšenica in rž, so tudi druga nekrušna žita znana po kruhih, ki jih delajo posebne, vse bolj pa se v prehrano vračajo kašnate jedi. Kljub temu, da ajda ni žito (žita namreč spadajo botanično med trave, ajda pa je dresnovka), je njeno mesto med žiti zaradi uporabe zrnja za kašo, kruh in druge pekovske izdelke. Vsaka vrsta žita bo predstavljena z  videzom rastline, osnovnimi podatki od setve do žetve, uporabo zrnja in tudi drugih delov rastline. Pobrskali bomo po zgodbah žit iz starih časov, zato da boste gradili sedanjost in ji dodali svoja razmišljanja za pogled naprej. Več kot boste imeli znanja o prehrani z žiti, boljše odločitve boste sprejemali, kaj dati na krožnik sebi in soljudem.  Življenje prihaja in odhaja v valovih. Potreba po kruhu pa ostaja.

Seminar za etnobotaniko »Kulturne rastline so dediščina človeštva« zajema dvodnevni program predavanj z različnih strokovnih področij, kar omogoča širši in globlji vpogled v izjemno raznovrstno znanje o kulturnih rastlinah.

Kaj je etnobotanika? Etnobotanika je mlada znanstvena disciplina, ki se je začela razvijati na začetku 20. stoletja z združevanjem botanike, medicine in antropologije. Preučuje kompleksne odnose med ljudmi in rastlinami,  vrste rastlin ter njihovo tradicionalno in sodobno uporabnost, dokumentira, opisuje in razlaga načine uporabe ter vrednost rastlin za človeka.

Informacije in kontakt:  Barbara Sosič, Slovenski etnografski muzej barbara.sosic@etno-muzej.si, tel. 01 3008 749. Projekt je pripravil Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z etnologinjo in kulturno antropologinjo Vlasto Mlakar, etnobotaničarko in avtorico knjige Rastlina je sveta, od korenin do cveta.

BITEHNISKA FAKULTETA prof. dr. DARJA KOCJAN ACKO Zaper-Zaperino
Biotehniška fakulteta: Prof. dr. Darja Kocjan Ačko uporablja geo oddajnik Geo-as, Večvalovni oscilator LAKITES po dr. Lakhovskem in Zaper-Zaperino.

 

 

 klik za nazaj na zaper-zaperino.com 

klik za nazaj na Biotehniška fakulteta – prof. dr. Darja Kocjan Ačko

 

 

 

 

 

LAKITES je prijatelj v našem domu, ki pomaga v težkih trenutkih in povrne nasmeh na obraz.

Lakites aktivni večvalovni oscilator po dr. Lakhovskem
LAKITES vrača srčno moč in poživlja celice. Vgrajeno ima aktivno napajanje. zato je aktivni večvalovni oscilator po dr. Lakhovskem. Njegovi učinki trajno skozi vse leto krepijo vse družinske člane za okrevanje in revitalizacijo ter ustvarjajo dober feng-šui v našem domu in na delovnem mestu.