Katarina Arko

Katarina Arko - Samozdravilne vibracije Sodrazica - Nerina Darman

Katarina Arko v pogovoru z novinarko Andrejo Paljevec

Katarina Arko je ljubiteljica življenja, zelišč, narave in Tesla-Zaper-Geo bioenergijskih pripomočkov. Redno se obnavlja z jutranjimi sprehodi, domačimi zdravilnimi zelmi in Zaper-Zaperino protimikrobno terapijo. Prizemljuje se z Bionizatorjem za ustvarjanje Schumannovih geo impulzov. Energijo v njenem domu pa bogatita Večvalovni oscilator Lakites in Teslov generator – Sferni harmonizator.

 

Katarina Arko je ustanovila društvo Zdrav.si in deluje v domačem kraju kot aktivistka zdravega in pristnega življenja. Vodi vadbo za starejše, pa tudi za šolarje. Ukvarja se z refleksno terapijo obraza Sorensensistem in kitajsko tradicionalno medicino. Goji in nabira zdravilne zeli in pripravlja hidrolate. Pri njej lahko dobite odličen bio čaj iz sladkega pelina Artemissia Annua za razstrupljanje, domač pegasti badelj in še mnogo drugega.

Katarina Arko v pogovoru z novinarko Andrejo Paljevec - članek OBRAZ NIKOLI NE LAŽE, objavljen v reviji ŽENSKA novembra 2018

1. ZAKAJ VAS JE PRITEGNILA PRAV OBRAZNA REFLEKSOTERAPIJA PO SORENSENSISTEMU?
Sem zagovornica naravnih-komplementarnih metod in ena od teh je vsekakor refleksoterapija, ki mi je že pred mnogimi leti prirasla k srcu. Izvajala sem jo kot samouk iz literature in po intuiciji na sebi in sinu, ko je bil kot otrok težko poškodovan v prometni nesreči. Počutje je bilo po tem vedno boljše.
Ko sem se upokojila, sem uresničila dolgoletne želje in se začela izobraževati na področju RT in tudi drugih metod, za katere sem smatrala, da se odlično dopolnjujejo. Izobraževala sem se pri različnih avtoricah in učiteljih RT, namreč pristopi in zemljevidi na mikrosistemih, kot se imenujejo preslikave našega telesa na stopala, obraz, dlani, ušesa…., se med avtorji nekoliko razlikujejo. Zanimivo je spoznati več različnih originalnih tehnik refleksoterapije (RT), saj je to zelo kompleksno delo in je nujno poznavanje tako anatomije, delovanja organov, kot psiho, oz. izvor čustev, saj se naše težave največkrat začno ravno v naši psihi in odnosu do sebe. Sorensensistem metode so seveda zaščitene, avtorica Lone Sorensen se temu delu posveča že 40 let in znanje, ki ga je prenesla na svoje učenke je neprecenljive vrednosti. Sem njena učenka iz 1. generacije v Sloveniji. Pri nas sedaj poučuje obrazno refleksoterapijo (ORT), Nataša Kos Križmančič, ki je edina licencirana učiteljica ORT, ostale smo le certificirane refleksoterapevtke po Sorensensistemu TM. Metode so me pritegnile zaradi kompleksnega delovanja na telo, vključevanja starodavnega znanja v povezavi s sodobnimi nevrološkimi spoznanji, ki so podrobno razdelane na različnih mikrosistemih. Povezujejo tako krvožilni sistem, meridiane in živce, kot tudi conske obdelavo. Ko izostriš občutek za prepoznavanje neravnovesij v telesu, lahko ugotoviš izvor težav in praktično lahko pomagaš, oz. olajšaš težave vsakomur od najmlajšega do najstarejšega z različnimi težavami, če ti seveda zaupajo in se odločijo za tovrstno pomoč.

2. OBRAZ ODRAŽA STANJE CELEGA TELESA, KAJ LAHKO RAZBERETE IZ OBRAZA O DELOVANJU TELESA IN PSIHE.
Z dobrim poznavanjem iz obraza lahko razberemo vse, kar se dogaja znotraj telesa, tako fizično kot psihično. Je odraz notranjosti in vedno pokaže resnico. Vse je preslikava iz makrokozmosa v mikrokozmos. Pokaže naše napake, ki so se z leti nabirale, fizične, čustvene in mentalne, kot tudi vplive okolja. Vse to je del nas. Na obrazu s točno določenimi potegi prepoznamo stopnjo neravnovesja (tako imenovanega depozita), ki se odraža od 1.-5. stopnje. Vse se začne najprej v energijskem neravnovesju, kar se kaže kot utrujenost, slabo počutje, nespečnost itd., to je tisto prvo stanje, ko je potrebno nekaj spremeniti, da ne pride do hujših težav. Lahko prepoznamo vnetno-akutno, kronično ali tudi težje stanje. Ne vem za kakšno težavo gre, lahko pa stranko opomnim in usmerim k ustreznemu specialistu, v kolikor ne pride s konkretno težavo kot pomoč klasični medicini.

3. KAKO VPLIVA TERAPIJA NA IZLOČANJE HORMONOV, KOT SO SEROTONIN, DOPAMIN, NORADRENALIN in NA MOŽGANE.
Vsi našteti hormoni spadajo med živčne prenašalce za občutenje sreče, sproščenosti, zadovoljstva in nastajajo v naših možganih. Današnji način življenja, ki je povezan z veliko stresa, razmišljanja, skrbmi, nezdravim življenjskim slogom, elektrosmogom in slabim prehranjevanjem povzroča, da smo v kroničnem pomanjkanju, oz. neravnovesju hormonov. Velik del seratonina se shranjuje v črevesju, naši drugih možganhi. Z ORT smo v najbližji povezavi do možganov, metoda je neinvazivna, delujemo na živce, možganske režnje in žleze v glavi, kot tudi na črevesje, telo se ob tem sprosti, izboljša se spanec in počutje, kar je pogoj za občutenje zadovoljstva in posledično boljšega hormonskega stanja.

4. Ali LAHKO Z OBRAZNO RT SPROSTITE TUDI TRAVME IZ PODZAVESTI IN ČUSTVA?
Seveda se dogaja, da se sprostijo kakšna stara čustva, takrat se pogosto prestavim na stopala, saj imam na tem mikrosistemu lažji dostop do organov in hrbtenice. Prepoznam lahko v katerem obdobju je prišlo do travme in se jo tudi lahko sprosti z dovoljenjem stranke. Z metodami Sorensensistem lahko kombiniramo različne načine dela na mikrosistemih. Obstajajo protokoli dela za posamezno težavo, vendar je vedno potrebno izhajati iz posameznika in pripraviti individualni načrt dela.

5. PRI KAKŠNIH TEŽAVAH UPORABLJATE OBRAZNO RT?
Predvsem pri nevrološko pogojeni težavah, ko stranka potrebuje sprostitev, zelo uspešna je pri parezah obraza, hormonsko pogojenih težavah, velika pomoč klasični medicini po možganski kapi, učnih težavah pri otrocih (disleksija, hiperaktivnost itd..) Veliko je možnosti ORT kot komplementarno metodo vključiti v pomoč klasični medicini.

6. ALI DELATE TUDI Z OTROCI, MLADOSTNIKI, KI IMAJO TEŽAVE Z UČENJEM, DISLEKSIJO, PRIHIČNE TEŽAVE?
Tudi in je zelo željeno, saj je danes omenjenih težav veliko. Starši se premalo poslužujejo naravnih metod in raje posegajo po hitrih rešitvah in medikamentih, ki lahko puščajo trajne posledice. Da se pokažejo rezultati je potrebno izvesti 10 ali več terapij. V pilotski študiji, ki je bila opravljena z izbranimi osnovnošolci v eni izmed ljubljanskih šol, so bili rezultati zelo dobri.

7. ALI JE OBRAZNA RT TUDI SREDSTVO ZA POMLAJEVANJE, GLAJENJE GUBIC NA OBRAZU?
Pri ORT je kot stranski produkt pomlajevanje, saj vemo, da lepota prihaja od znotraj. Ko je urejeno delovanje organov, prehrana, ki jo svetujem in s stimulacijo kože na obrazu, ki se prekrvavi, koža zasije in se pomladi. Obstaja pa tudi samostojna metoda, tako imenovan Japonski cosmo lifting, ki je namenjene prav pomlajevanju in je enakovreden ne najbolj zdravemu botox programu. Potrebno je izvesti 10 – 12 TH, 2 krat tedensko in razlika je resnično velika, zlasti pri osebah, ki so močnejše in polne limfe. Za vzdrževanje se svetuje, da se ga občasno ponovi na pol leta.

8. KAKŠEN JE ODZIV LJUDI PO TERAPIJI, KAKO SE POČUTIJO, KAKO STE SE POČUTILA SAMA, ČE VAM JO JE KDO NAREDIL?
Veliko strank med terapijo zaspi, zlasti otrok, saj je pri njih inteziteta pritiska bolj blaga. Počutje po TH je sproščeno, umirjeno, počutiš se bolj »mehke«, lahko tudi utrujeno. Odlično je, da si tisti dan vzamete čas zase in se ne podate takoj v akcijo. Potrebujete počitek, mir in veliko vode, da telo lahko izloča toksine iz telesa. Veliko več lahko izločate urina ali drugih izločkov, kar je vse dobrodošlo. Poslušajte telo, kaj vam govori in mu pomagajte. Imate samo to telo. Sama sem po terapiji sproščena, umirjena, naslednji dan pa polna svežine, le premalokrat sem je deležna.

Katarina Arko redno uporablja Zaper Zaperino terapijo v izogib KLOPNIM OKUŽBAM >> 'Veliko sem v naravi in v gozdu, vsako jutro ob lepem vremenu prehodim veliko kilometrov. Marsikdaj sem že imela klopa in tudi rdečino okoli ugriza, nikoli se ni razvilo nič nevarnega. Verjamem v Zaper Zaperino vibracije, za preventivo delam zaper terapijo enkrat do dvakrat tedensko".

9. TERAPIJO DOPOLNJUJETE TUDI Z MASAŽO, STIMULACIJO AKUPRESURNIH TOČK NA TELESU IN ENERGIJSKO KINEZIOTERAPIJO. LAHKO POVESTE KAJ VEČ O TEM. KAKO ODKRIJETE BLOKADE V DELOVANJU ORGANOV? Sem tudi maserka in energijski kinezioterapevt in če je potrebno preverjam blokade v telesu tudi z miščinim testiranjem. Vsakemu organu pripada ena ali več mišic, ki nam pokažejo energijsko stanje v organih. Lahko je preveč ali premalo energije. Za uravnavanje uporabljam akupresurne točke. Strankam pa tudi pokažem določeno vajo za krepitev ali sprostitev organa in masažo posameznih točk, ki jo izvajajo doma. Vsak lahko največ naredi sam, potrebno je spremljati svoje telo, prevzeti odgovornost zanj in delovati preventivno. Svetujem spremljanje počutja, opazovanje čustev, ki se pojavljajo, izločkov, jezika, nohtov, vse nam nekaj pove. S stranko se o vsem tem ob srečanju tudi pogovorim.

10. KAKŠNI SO UČINKI AKUPRESURE, NA KAJ VSE SE DA VPLIVATI Z NJO, KAKO JO IZVAJTE?
Akupresura je v povezavi z meridianskimi potmi v telesu, kjer se pretaka prehrambna energija. »AT so kot zvezde na našem telesu«. Imamo 12 rednih meridianov (kanalov), ki so povezani z organi in delujejo v ustvarjalnem ciklu. Energija se lahko zaradi različnih vplivov (zunanjih ali notranjih) zaustavi, začne kopičiti ali pride do primanjkljaja, takrat z akupresuro lahko pomagamo in vzpostavimo pravilen pretok. Poslužujem se tudi nevrovaskularnih točk, ki so na glavi in nevrolimfatičnih točk na telesu, ki sproščajo limfo okrog organov.

Katarina Arko ima doma trajno vključen Bionizator za oddajanje zemeljskih frekvenc za prizemljitev z geo impulzi. 'Zemljini impulzi me prizemljujejo kadar sem v hiši in uravnotežajo energijo. Obožujem alfa valove pomirjenosti in zadovoljstva. Vem, da nam jih primanjkuje pod vplivom računalnikov in mobitelov, zato sem poskrbela za ravnovesje. Bionis pa imam iz istega razloga v spalnici.'

11. STE TUDI POZNAVALKA ZELIŠČ, JIH GOJITE IN NABIRATE. LAHKO DASTE NEKAJ NASVETOV ZA BRALCE, KATERA ZELIŠČA SO PO VAŠEM MNENJU NEPOGREŠLJIVA V DOMAČI LEKARNI?
V zadnjem času sem navdušenka domače destilacije. Pridelujem sladki pelin, ki je že kar dobro poznan v slovenskem prostoru po zaslugi prijatelja Edgarja Pršo iz Zagorja ob Savi. Mislim, da je to eno od zelišč, ki ne bi smelo manjkati v domači lekarni, oz. vrtu, kjer je le možno saj je protivirusnega in protibakterijskega značaja, krepi imunski sistem, zbija vročino, odpravlja hemeroide in še veliko več. Včasih so z njim zelo uspešno zdravili malarijo z izločenim artimisininom, za kar je bila dobljena tudi Nobelova nagrada. V zadnjem času ugotavljajo pozitivne učinke pri zdravljenju raka, zlasti na DČ. Nabiram in gojim kar nekaj zelišč (ognjič, žajbelj, bezg, meliso, meto…) Za pomiritev in boljši spanec bi svetovala meliso ali hmelj, za krepitev in čiščenja pa veliko koprivo v vseh oblikah od juh, čajev in uživanja posušenega semena, katerega imamo še vedno možnost nabrati.

12. KAKO SAMI OHRANJATE DOBRO POČUTJE IN PSIHOFIZČNO RAVNOVESJE?
Sama sem kar se da priklopljena na naravo. Zdaj kot upokojenka si to z velikim veseljem in ljubeznijo do sebe lažje privoščim. Večino zelenjave pridelam sama. Se zdravo prehranjujem, vsakodnevno redno gibljem ob vzhajajočem soncu, zavestno diham, hodim zgodaj spat in se izogibam toksičnim motilcem sproščenega življenja. Z mojo zvesto spremljevalko nemško ovčarko vsakodnevno narediva 6 km hitre hoje po čudoviti naravi v bližini doma. Ker sem sama bolj redko deležna terapije si pomagam s TESLA-ZAPER-GEO bioenergijskimi pripomočki BIONIZATOR, LAKITES in ZAPER-ZAPERINO, ki me vzdržujejo priklopljeno na zemeljsko frekvenco, v dobrem počutju ter delujejo protimikrobno, protivirusno in proti parazitno. Sodelujem z Nerino Darman, raziskovalko Samozdravilnih vibracij z biofrekvenčnimi pripomočki. Redno spremljam vsebnost vitaminov in mineralov z Vitastiq napravo in kar je potrebno dodam. Uživam koprivo v vseh oblikah, v jesenskem in zimskem času pa dodajam D3 in C vitamin.

Teslov generator - Sferni Harmonizator oddaja skalarne valove za izpolnitev molitve in zelja

13. BI POVEDALI KAJ VEČ O DELAVNICAH, KI JIH VODITE, OZ. O VAŠEM DELU S STAROSTNIKI, ŽENSKAMI SREDNJIH LET?
Pred 4 leti sem ustanovila Društvo ZDRAV.si z namenom povezovati ljudi, ki si želijo stika sami s seboj in z naravo. Pripravljamo delavnice na temo zdravega in vitalnega telesa v lastni izvedbi ali s povabljenimi gosti. V letošnjem poletju sta bili dve delavnici v naravi in občutki so bili čudoviti. Obiskovalcev je vedno več, tudi iz drugih krajev, izven občine.
Enkrat tedensko vodim vadbo na prostem za učence prve triade pred začetkom pouka, kjer se pol ure predajamo jutranjemu soncu in izvajamo vaje od glave do pet, Brain gym vaje in vaje za boljšo orientacijo, spomin in pomnenje. Dobivam se s starostniki v DSO Ribnica in tudi ženskami iz domačega kraja, s katerimi krepimo svoje telo z energijsko vadbo, samomasažo AT in se imamo lepo. Družim se z generacijo od 5 do 100 let.

14. ZAKAJ SE LJUDJE NAJPOGOSTEJE OBRAČAJO NA VAS?
Največkrat, ko se pojavi bolečina v telesu. Sicer so pa težave različne, nevrološkega značaja, organskega, hormonske motnje, tenzije vratnih mišic, pareza obraza in tudi nekaj jih je, ki pridejo zgolj zaradi sprostitve in dobrega počutja.

15. KAKŠNA SPOZNANJA VAM JE PRINESLA DAOMETAFIZIKA DUŠANA DONKA, KI JO ŠTUDIRATE. KAKO JIH VKLJUČUJETE V SVOJ VSAKDAN?
Dala mi je širši vpogled v enost, katerega del smo. Najglobja spoznanja povezanosti makrokozmos – mikrokozmos, simbioze človeka z okoljem v času in prostoru, nujnost samokultiviranja uma in duha, da smo v sedanjem trenutku, krepitev vrlin.. Vse kar sem instiktivno čutila za dobrobit človeštva in okolja mi je pojasnjeno in to skušam živeti. Starodavna znanja, ki jih mojster Dušan Donko prenaša na svoje učence so neprecenljive vrednosti. Izobražujem se v šoli zdravja in dolgoživosti, ker me zanima vzhodnjaški pogled in pristop v TKM. Navdušena sem nad podajanjem in širino znanja, ki ga z odprtim srcem in veseljem sprejemam ter vnašam v svoj način življenja. Učim se sprostiti um, osvojiti notranji mir, spokojnost ter jasnost, ki vodi v zdravje in dolgoživost.

16.IMATE ŠE KAKŠNO SPOROČILO ZA BRALCE ALI KAJ JE VAŠ ŽIVLJENJSKI MOTO?
Potrebno si je vzeti čas zase, biti v miru sam s sabo in okolico, zavestno dihati in se izogibati 3 strupom aroganci, ignoranci in trmi.
Moj moto: »gibanje je življenje in življenje v skladu z naravo in za naravo«.