PSOAS mišice – ko boli križ in ledja

psoas mišice izvor bolečine Zapper Zaper Zaperino

Psoas mišice

3 PSOAS mišice levo in 3 desno so odgovorne za BOLEČINE v LEDJIH in KRIŽU, kolenih in stopalih in še mnogo težav. Povezujejo NOGE s HRBTENICO, KOLKI in MEDENICO. Začnejo se pri zadnjem (12.) prsnem vretencu in so na obeh straneh pripete tudi na vseh 5 ledvenih vretenc. Potekajo skozi NOTRANJOST MEDENICE vse do vrha STEGNENICE, kamor so fiksirane.

Znotraj trupa

Povezujejo noge in hrbet in omogočajo, da se lahko nagnemo naprej in poberemo kaj s tal ter da dvigujemo noge pri hoji, teku ali hoji po stopnicah. Kadar so PSOAS mišice NAPETE in ZATEGNJENE, se lahko KRONIČNO SKRAJŠAJO, kar sčasoma občutimo kot bolečino v križu in hrbtu spodaj.

V ZATEGNJENEM stanju PSOAS mišice ovirajo telo in njegove funkcije, zato vodijo v išias, degeneracijo kolka, zdrs medvretenčne ploščice, spondilozo, skoliozo, bolna kolena in stopala.

Odločajo o vsem

V SKRAJŠANEM stanju PSOAS mišice ZATEGUJEJO tudi vse notranje organe v MEDENICI in TREBUHU in jih prikrajšajo za krvno cirkulacijo in nemoten prenos živčnih impulzov. Vplivajo na togost telesa in neudobnost počutja. Iz ravnovesja ali pa nazaj v ravnovesje lahko spravijo celotno telo vse do stopal. Blokirajo ali osvobajajo tudi DIHANJE, ker so v enem delu pripete tudi na TREBUŠNO PREPONO, zato nam v stresu včasih zmanjkuje zraka.

Proč z enoličnostjo

PSOAS mišice se SKRAJŠAJO pri kroničnih adrenalinskih reakcijah telesa, ki se jim reče tudi borba-beg. S tem ko se SKRČIJO, nam pomagajo da lažje pobegnemo ali pa se borimo. Obenem pa s SKRČENJEM skušajo zavarovati notranje organe pred hormonsko signalizirano nevarnostjo. SKRČIJO se tudi pri pretiranem SEDENJU in premalo življenjskega razcveta z VSESTRANSKIM GIBANJEM MEDENICE. Kronična ENOLIČNOST in OMEJENOST življenja jih ohromita. Važno je, da jih 'ZMEHČAMO', da so zopet voljne in ELASTIČNE. Na sliki vidimo, da ob hrbtenici povezujejo tudi prostor med REBRI in KOLKI.

Močeradovo gibanje

Z rokami se opremo na pult za stabilnost in oponašajmo GIBANJE MOČERADA. Med VDIHOM najprej na DESNI dvignemo RAME in sočasno spustimo DESNO KOLENO navzdol na način, da raztegujemo predel pasu med REBRI in KOLKI. Pri tem pa nikakor NE nagibamo hrbtenice na stran, ta ostane POKONČNO. Delamo z občutkom, nežno in počasi. Nato med VDIHOM naredimo isto na LEVI. Gibe RAZTEZANJA PASU med REBRI in BOKI spremljamo z OBČUTKI, ki nas VODIJO tako da najdemo svoj način, pri katerem ZARES PRETEGUJEMO PAS, da ni le mehanska vaja. Občutimo SPUST MEDENICE in sočasni DVIG RAMENA, vedno na isti strani.

Pretegovanje leže

To je podobno kot običajno PRETEGOVANJE v postelji. Potrudimo se LEŽE raztegniti prostor med REBRI in KOLKI, da steče vitalna energija in občutimo razliko v sproščenosti v križu in medenici. Nato še vedno LEŽE DVIGNEMO MEDENICO in LEDJA, tako da so višje od glave. Ralo NAPNEMO STEGNA in spodnji del hrbta in s tem SPROŽIMO DROBNO SPONTANO TRESENJE STEGEN, to še posebej sprošča zategnjene in zakrčene PSOAS mišice.

Dvig noge nazaj

Z rokami naslonjeni na pult za stabilnost dvignemo eno nogo nazaj kot bi hoteli delati LASTOVKO, nato pa drugo. Vedno se osredotočimo na to, kako izvedemo gib, da se predel pasu ob strani med rebri in kolki, sedaj pa tudi v DIMLJAH, čimbolj raztegne. In da to raztegovanje občutimo znotraj telesa. Noga nazaj razteguje PSOAS mišice. Ko se ZMEHČAJO in RAZTEGNEJO, lahko zopet delamo elastične in dolge korake, ne hodimo več togo.

Hoja postrani

Stopimo z DESNO nogo na DESNO in z LEVO prekrižajmo kot v grškem sirtakiju, naredimo par korakov VSTRAN. Nato pa par korakov VSTRAN v LEVO na isti način.

Hoja VSTRAN odpira medenico z unikatnimi gibi in ravno prav razteguje PSOAS mišice. Še posebej, če korake VSTRAN zaokrožimo z GLASBO in nežnim plesnim premikanjem celega telesa ob tem. S čustvi se vživimo v sproščene, unikatne otroške gibe in dihajmo globoko, da se v telesu sproži tudi obtok kisika.

Medenica poševno

STOJE se primemo za BOKE in ves čas pri pokončni hrbtenici kot v plesu spravljajmo medenico v poševno lego. Ko je desni bok gor, je levi dol in obratno. Vendar tega ne počnimo le mehansko, temveč zbrano na počasno in čimbolj učinkovito raztegovanje PSOAS mišic. Gre za to, da RAZTEGNEMO NOTRANJOST TRUPA v pasu med REBRI in KOLKI, ki ga držijo skupaj z nogami PSOAS mišice.

Parasimpatikus

Takšno raztegovanje aktivira PARASIMPATIKUS in z njim regeneracijo telesa ter ugodne hormone sreče in dobrega počutja. Sproščene PSOAS mišice in aktiviran PARASIMPATIKUS izboljšajo prekrvavitev notranjih organov in pritegnejo v njih vitalno življenjsko silo. Razbremenijo ledveni predel in nas naredijo gibke. Osvobaja BOLEČINO; da lažje ODIDE.

Regeneracija

Vsak dan mislimo na to, da aktiviramo naravno zdravilno moč z gibi raztegovanja PSOAS mišic. Te vplivajo tudi na razpoloženje. Ko so sproščene in elastične, ni prostora za depresijo. Varujmo se enoličnosti, omejitev in togih, vkleščenih navad. Pri tem si pomagamo tudi s Schumannovo 8Hz energijo Bionis in Bionizator, ki odpira ustvarjalnega duha in daje prostor za novo in sveže dogajanje in občutenje življenja.

Zaper terapija

Skozi karbonske zaper sonde požene v telo poživljajoče bioelektrične impulze, ki uničijo bakterije, viruse in parazite in s tem pomaga pri razstrupljanju telesa. Ker nobena zaper terapija ne posega v črevesje, uživamo tudi tinkture črni oreh, pelin in bio klinčke kot odličen antioksidant za dezinfekcijo črevesja.