Putika, protin, sečna kislina in urati

Sečna kislina je putika, protin - vnetni artritis z uratnimi kristali - Zapper Zaper Zaperino ALKIVITA

Ravnovesje sečne kisline

SEČNA KISLINA ali Acidum Uricum nastaja v telesu pri razgradnji BELJAKOVIN, ODMRLIH CELIC, ODPADKOV in predvsem PURINOV kot so adenin, gvanin, ksantin, hipoksantin. PURINI so del NUKLEOTIDOV, ti pa so gradniki celičnega DNK genetskega zapisa.

 • Ko se telesne celice delijo, telo PURINE potrebuje za nastajanje novih NUKLEOTIDOV in beljakovin v celičnem podmladku.
 • Ko iztrošene celice ODMREJO in se reciklirajo, pa PURINI nastajajo z razgradnjo beljakovin in NUKLEOTIDOV v odmrlem celičnem DNK genetskem zapisu.

Putika ali protin

Viški PURINOV se razgradijo v SEČNO KISLINO kot TELESNI ODPADEK, ki bi se moral izločiti skozi ledvice in mehur z urinom. Kadar se SEČNA KISLINA nezadostno izloča ali pa v telesu pretirano nastaja, se to neravnovesje imenuje HIPERURIKEMIJA. Bolezen pa PUTIKA ali PROTIN. Putika je vrsta VNETNEGA SKLEPNEGA ARTRITISA in sicer URATNI ARTRITIS zaradi odlaganja špičastih URATNIH kristalov.

Igličasti URATNI kristali so soli sečne kislline deponirani pri PUTIKI - Zaper Zaper Zaperino ALKIVITA Tesla-Zaper-Geo

Nasičenje sečne kisline

Povišana SEČNA KISLINA kroži v krvnem obtoku. V vsakem neravnovesju pa se akutno nakopiči v SKLEPE in mehka tkiva, kadar se ne more izločiti. Ko pride v krvi do stopnje NASIČENJA, se PRESEŽEK 'obarja' ali pretvori v igličaste kristalčke URATOV, to so soli SEČNE KISLINE (Acidum Uricum). V trenutku PRESEŽKA pride s tvorbo novih igličastih URATNIH kristalov do bolečega napada PUTIKE ali PROTINA. Nastajanje URATNIH kristalčkov je podoben pojav kot če se izloča sol iz vode, ko ta hlapi, se vidijo bele usedline trdne soli.

Redčenje urina in krvi

Igličasti kristali URATOV bodejo in ranijo tkiva ter povzročajo vnetja, rdečino, oteklino in hudo bolečino. Odlagajo se lahko v katerikoli SKLEP, vsa mehka tkiva, ledvice in srce, najpogosteje pa v SKLEP PALCA na NOGI. Pri akutnem napadu zavijemo SKLEP v mrzlo mokro brisačo z ledom in spijemo dnevno po požirkih 2-3 litre TOPLE VODE. Ta REDČI URIN in KRI, tako da se v telesu čimprej zmanjša nasičenje SEČNE KISLINE in ustavi nadaljnje 'obarjanje' in nalaganje igličastih URATNIH kristalov v boleči SKLEP. Počivamo s podloženimi nogami za boljšo cirkulacijo, na nogavicah pa odrežemo elastiko, da ne stiska krvnega obtoka.

Terapevtska čista juha

Enako kot požirki TOPLE VODE deluje na telo tudi TERAPEVTSKA ČISTA JUHA, skuhana samo iz gomolja zelene in čebule, lahko jo precedimo ali pa zeleno tudi pojemo. Odlična je kot KURATIVA in PREVENTIVA. Odžene marsikateri akutni ZAGON bolečine in vnetja pri PUTIKI. Z vztrajnostjo pa na daljši rok pomaga RAZTOPITI vse usedline URATNIH KRISTALOV nazaj v raztopljeno obliko SEČNE KISLINE in jo uspešno IZLOČITI skozi ledvice in mehur. Vse dokler se telo popolnoma ne prečisti viškov odpadne SEČNE KISLINE in s tem napadov PUTIKE.

Sečna kislina in URATNI kristali pri PUTIKI z Zapper Zaper Zaperino uničevanjem parazitov prinese olajšanje ALKIVITA

Preveč beljakovin in soli

Do neželenega neravnovesja SEČNE KISLINE v telesu pride zaradi dlje časa uživanja preveč beljakovin, dimljenega mesa, klobas, morske hrane in alkohola ter gaziranih pijač, kave in čajev. Vse to vsebuje več PURINOV kot druga hrana. Proč od aspirina, špinače in rukole zaradi OKSALATOV. Telesni napori in akutna obremenitev bolnega sklepa trenutno ustvarja MLEČNO KISLINO, ki na mestu napora lokalno kisa telo in akutno sproža 'obarjanje' in nalaganje URATNIH kristalov v bolečem ZAGONU napada PUTIKE.

Namakanje v topli vodi

Remisija ali mirovanje med dvema napadoma bo vse daljše, če takrat ko smo v redu, redno namakamo noge v TOPLI VODI in pijemo požirke TOPLE VODE ali TOPLO LIMONADO ter vsak teden uživamo TERAPEVTSKO ČISTO JUHO. Namakanje v TOPLI VODI pospešuje raztapljanje URATNIH kristalov nazaj v SEČNO KISLINO v krvnem obtoku in v izločanje z URINOM. Tudi vse stare 'deponije' URATNIH kristalov se morajo v SKLEPU najprej raztopiti, nato pa izločiti, da bi prizadeti sklep ozdravel od mučnih napadov bolečine. K ozdravitvi in olajšanju zelo prispeva uživanje PORA.

Por odganja putiko

POR zmanjšuje SEČNO KISLINO v krvnem obtoku in pospešuje njeno izločanje z urinom. Še posebej v zimskih mesecih pojemo 5 do 10 cm PORA, narezanega na tanke koleščke k vsaki suhi hrani za prijetno aromatično osvežitev. Iz surovega PORA pripravimo toplo solato, tako da zmešamo 100 gramov zmiksanega PORA z 200 grami še toplega kuhanega KROMPIRJA, PROSA, JEŠPRENJA ali TESTENIN, dodamo malo olja, kisa in soli. Prava poslastica je tudi 100 gramov zmiksanega PORA, zmešanega skupaj z zeljno ali zeleno solato ali pa s paradižnikom, ki je prav zdravilen pri PUTIKI.

Zeleni del pora

Enako lahko uživamo POR tudi s kislim zeljem ali repo. Surovi POR paše tudi z jogurtom ali kefirjem, ki sta blagodejna za zmanjšanje SEČNE KISLINE. Pri pripravi hrane je POR odličen v juhi, nadevih in kot dodatek pri dušenju ČEBULE. Če je zeleni del PORA lep, ga prav tako najprej narežemo in nato zmiksamo za v solato. Ima veliko vlaknin, zato ga lažje pojemo, če je zmiksan. POR operemo tako, da ga odrežemo 5-10 cm za enkratno uporabo. Nato ga po dolgem razpolovimo, obe polovički pa pod tekočo vodo s prsti razmikamo in operemo med lističi. Včasih je tam zemlja, še posebej kjer se začnejo zeleni listi.

Kalijeva sol pomaga

Za samozdravilno zmanjšanje SEČNE KISLINE v telesu uporabljamo KALIJEVO SOL namesto običajne kuhinjske soli. KALIJEVA SOL ima samo 60-70% običajne kuhinjske soli, ostalo pa je KALIJEV KLORID, ki z uravnavanjem ravnovesja KALIJ-NATRIJ-KALCIJ zmanjšuje SEČNO KISLINO v telesu in pomaga pri njenem odplavljanju z urinom. V Mercatorju lahko kupimo 150 gramsko Podravkino KALIJEVO sol 'Salut' s 35% manj natrija za okoli 2 eur. KALIJ pa lahko priskrbimo telesu tudi kot KALIJEV ASKORBAT, to je KALIJEVA sol C-vitamina ali askorbinske kisline. KALIJEV ASKORBAT kupimo v Sanolaborju v obliki dveh praškov za napitek, ki ju istočasno zmešamo v kozarcu vode tik preden spijemo.

Alkohol ni za putiko

Alkohol ETANOL v alkoholnih pijačah po več mehanizmih ni zaželen pri težavah s SEČNO KISLINO:

 • V telesu podobno kot napori poveča nastajanje MLEČNE KISLINE in vpliva na LAKTIČNO ACIDO ali mlečno zakisanje, ki spodbuja nastajanje SEČNE KISLINE kot telesnega odpadka.
 • Vpliva na slabše izločanje SEČNE KISLINE skozi ledvice in mehur z urinom, njeno zastajanje v telesu pa povzroča dehidracijo in vpliva na nevarno KETO ACIDOZO.
 • S povečanjem PURINOV ksantin in hipoksantin v telesu pospešuje presnovo adeninskih NUKLEOTIDOV in s tem nastajanje SEČNE KISLINE.
 • Je šibek zaviralec encima ksantinska dehidrogenaza, s čemer se neželeno povečajo PURINI v telesu, iz katerih ob razgradnji nastaja SEČNA KISLINA.

PEČEN KROMPIR za PUTIKO odličen zmanjša sečno kislino, ker pojemo manj beljakovin

Krompir in testenine

Več PURINOV ima rdeče vino, največ pa PIVO zaradi proizvodne fermentacije. Najslabši je ALKOHOL skupaj s prekajenim mesom, klobasami in morsko hrano. Vse to prinese v telo naenkrat veliko koncentriranih PURINOV, beljakovin in soli. Telo potrebuje razredčevanje na dva načina. Poleg terapevtskega pitja požirkov TOPLE VODE in ČISTE JUHE razredčimo beljakovinsko hrano z lahko prebavljivim KROMPIRJEM in TESTENINAMI. Odlično je tudi PROSO, ki alkalizira črevo ter AJDA, JEŠPRENJ in druga kvalitetna žita.

Športni ogljikovi hidrati

Za zmanjšanje težav s PUTIKO je ključno uživanje lahkih in zdravih OGLJIKOVIH HIDRATOV. Ti so tudi zmagovalna hrana ŠPORTNIKOV za eksplozivno energijo na tekmah. ŠPORTNI zdravnik dr. Robert Haas in avtor uspešnice 'Zmaga v želodcu', ki je po vsem svetu zaslovela kot biblija ŠPORTNE PREHRANE, je skrbel za prehrano veliko različnih vrhunskih ŠPORTNIKOV. Pred tekmami so jedli TESTENINE in samo lahke OGLJIKOVE HIDRATE, ki se trenutno razgradijo in dajo odzivno telesno moč. Ne pa beljakovin, ki se prebavljajo počasi in takoj po obroku obremenijo in upočasnijo telo.

Nikoli samih beljakovin

Shujševalne diete z uživanjem veliko mesnih beljakovin ter skoraj brez OGLJIKOVIH HIDRATOV ustvarjajo za PUTIKO neželeno KETONSKO PRESNOVO, ki tvori več SEČNE KISLINE v telesu. Samo 20% vseh beljakovin telo do kraja razgradi in uporabi. Ostalih 80% beljakovin gre na ODPADEK, iz katerega pospešeno nastajajo presežki SEČNE KISLINE. Kadar z beljakovinami sočasno uživamo lahke in zdrave OGLJIKOVE HIDRATE kot je KROMPIR ali TESTENINE, pa se beljakovine boljše prebavijo in je v telesu manj SEČNE KISLINE.

Testenine so odlični OGLJIKOVI HIDRATI pri PUTIKI in sečni kislini, pojemo manj beljakovin

Več manjših obrokov

Za PUTIKO je ugodno uživanje 4-5 obrokov dnevno, vedno skupaj z OGLJIKOVIMI HIDRATI, nikoli samih beljakovin in maščob. OGLJIKOVI HIDRATI so kot AMORTIZER za blažitev nastajanja presežkov odpadne SEČNE KISLINE. Vsako zmanjšanje sladkorja v krvi zaradi STRADANJA in HUJŠANJA privede do razgradnje telesnih tkiv in zalog maščobnih kislin kot nadomestnega vira energije in hranil. Pri tem pa kot odpadek pospešeno nastajajo PURINI, iz njih pa SEČNA KISLINA.

Limonada z medom

Zjutraj ni dobro biti predolgo tešč, ker zaradi pomanjkanja sladkorja v krvi telo začne z razgradnjo tkiv in pri tem ustvari neželen odpadek PURINOV in SEČNE KISLINE. Zjutraj spijemo TOPLO LIMONADO z MEDOM, pojemo JABOLKO ali pa zvečer namočeni dve suhi slivi, pa bo presnova potekala prijazno in ne bo spodbujala napadov PUTIKE. Za pospešeno izločanje SEČNE KISLINE iz telesa mora biti URIN vsaj občasno ALKALEN, to pa je z uživanjem sadja in surove zelenjave kot sta POR in PARADIŽNIK ter suhih sliv, lahko so namočene. Tudi JOGURT in KEFIR sta odlična ter BUČE na vse načine.

limonada z medom redči sečno kislino pri putiki in daje ogljikove hidrate za lažjo presnovo beljakovin

Prva pomoč aktivno oglje

PIŠČANČJA JAJCA in piščanec so za PUTIKO v redu, tudi PURAN in ZAJČJE MESO. Važno je zaužiti čim manj rdečega mesa in NIČ PREKAJENEGA ali KLOBAS. Kadar se pregrešimo, vzamemo po jedi lekarniško tableto AKTIVNEGA OGLJA, ki v prebavilih veže nase še v času prebave nekaj neželenih soli od dimljenja ter PURINOV in SEČNE KISLINE kot beljakovinskih celičnih odpadkov, da ne preide vsa nastala SEČNA KISLINA v krvni obrok do ogroženih sklepov. Podobno kot AKTIVNO OGLJE delujeta tudi GLINA ali ZEOLIT. Žličko ZEOLITA ali GLINE zmešamo z vodo, malo počakamo in spijemo.

Zajec, puran, piščanec

Če pa že pojemo občasno kaj malega od dimljenih ali suhih mesnin, naj bo vsaj skupaj s porcijo KROMPIRJA, TESTENIN ali pa malo kruha. V fazi zdravljenja pa meso ne več kot vsak drugi dan. Pri PUTIKI je boljši ZAJEC, PURAN ali vsaj piščanec. Tudi PIŠČANČJA JAJCA so dober vir lahko prebavljivih beljakovin ter ČIČERIKA in KONOPLJINA SEMENA. Pol vrečke zvečer namočene ČIČERIKE kuhamo 1 uro odkar zavre, odstavimo ter kasneje po želji spasiramo s paličnim mešalnikom v pire, začinimo s tekočo 'vegeto' brez glutamata.

Konopljina semena so lahke beljakovine za PUTIKO

Donat in Radenska

KONOPLJINA SEMENA pa so okusen in lahek beljakovinski prigrizek, kadar nam 'nekaj manjka', da ne posežemo takoj po manj zdravih navadah. Povrhu vsebujejo še unikatno PROTIVNETNO gama linolensko maščobno kislino. Pijemo Radensko namesto alkohola, neverjetno kako osvežilen je špricer iz pol Radenske in pol navadne vode, še posebej ko smo siti in žejni. Na tešče pa se najprej spije deci Donata ali navadne vode, potem šele vse ostalo.

Zmerne kalorije

Dnevno je za zdravljenje PUTIKE dovoljeno največ 2500-3000 kalorij. Ne sme biti prenajedanja niti stradanja, da bi SEČNA KISLINA ostala v zdravem ravnovesju. Vedno kadar je SEČNA KISLINA v mejah normale in ne prihaja do presežkov, se igličasti URATNI kristali raztapljajo in tkiva zdravijo. Več lahkih obrokov po malem je boljše, med obroki pa požirki TOPLE VODE, Radenske, naravnih sokov ali TOPLE LIMONADE sproti redčijo presnovo in vzdržujejo zdravo ravnovesje SEČNE KISLINE.

Zlata pravila

Telesni napori naj bodo zmerni in brez pretiravanja. Prekomerne športne obremenitve z bolečinami v mišicah po vadbi ustvarjajo mlečno kislino. MLEČNA KISLINA v telesu podobno kot ALKOHOL povzroča za PUTIKO neželeno LAKTIČNO ACIDOZO ali mlečno zakisanje, pri katerem pospešeno nastaja SEČNA KISLINA. Če vztrajamo dovolj dolgo z upoštevanjem ZLATIH PRAVIL ravnovesja SEČNE KISLINE v telesu, se lahko URATNI KRISTALI sčasoma povsem raztopijo in tkiva si opomorejo.

Proti vnetjem

Uživamo tudi PROTIVNETNE snovi, na primer ingver, česen, hren in 'sveto trojico' ter C-vitamin in antioksidante. Vsi skupaj varujejo razbolela tkiva pred vnetnimi poškodbami PROSTIH RADIKALOV. Skrbimo za vzdrževanje in v primeru zavestnih prekoračitev še toliko bolj sproti saniramo stanje. V krvi nikakor ne sme priti do novih presežkov SEČNE KISLINE. Čim se to zgodi, se kristali URATOV spet odlagajo in težave se lahko povrnejo.

za sečno kislino je odlično vsak dan 1 jabolko olajša putiko

Vsak dan jabolko

Sadje za zmanjšanje SEČNE KISLINE so JABOLKA, jagode in marelice, nikakor pa ne maline, ki ustvarjajo za PUTIKO neželeno KETONSKO PRESNOVO. Olivno, koruzno in sončnično olje je v redu, po možnosti NE-hidrogenirano. TOPLA LIMONADA z MEDOM je lahko tudi večkrat na dan in TOPLA VODA po požirkih. Ne pozabimo na namakanje nog v topli vodi, kadar smo v redu. V primeru napada pa ledeni obkladek zmanjša vnetje in akutno bolečino.

Proč z urati

V hudih primerih lahko dolgotrajne okvare sklepov in tkiv zaradi viškov SEČNE KISLINE in obsežnega odlaganja URATNIH kristalov povzročijo URATNE TOFE. To so tudi v fazi mirovanja ali remisije na zunaj vidne degenerativne spremembe tkiv, obloženih z obsežnimi 'deponijami' URATNIH kristalov. V tem stadiju je potrebno vložiti veliko več za izboljšanje, poškodovana tkiva pa se težje obnavljajo. Poleg tega so v skrajnih primerih lahko poškodovane tudi ledvice in srčna mišica.

Proč s putiko

 • Ravnovesje SEČNE KISLINE v telesu pomeni ravnovesje beljakovin in raznih soli.
 • Z dovolj vode, da ne pride do izsuševanja in s tem neželenega koncentriranja soli vseh vrst, vključno z URATI.
 • Tudi dovolj OGLJIKOVIH hidratov kot je krompir in testenine, da se beljakovine bolj temeljito prebavijo z manj odpadka.
 • KALIJEVA sol namesto natrijeve kuhinjske soli, nič dimljenega in klobas.
 • KALIJEV sorbat je kalijeva oblika C-vitamina v dveh praških za napitek.
 • Tableta AKTIVNEGA OGLJA iz lekarne, kadar se pregrešimo v hrani in pijači na praznovanjih.
 • Zmerna in postopna vadba, da ne pride do obremenitev v mišicah in s tem do mišičnih bolečin zaradi mlečne kisline.
 • Ne več kot 2500-3000 kalorij, 4-5 obroki dnevno, nikoli predolgo tešč, niti na stradanju.
 • Dnevno pitje požirkov TOPLE VODE, limonade z medom in občasno uživanje terapevtske ČISTE JUHE iz zelene in čebule.
 • Vsak dan jabolko, 2 namočeni suhi slivi, odličen je PARADIŽNIK, POR in BUČE na vse načine.
 • Namakanje nog v topli vodi v času 'mirovanja' za pospešitev krvnega obtoka in raztapljanja URATOV.
 • Nogavice brez elastike, podlaganje nog v počitku in med spanjem za boljšo cirkulacijo.
 • Uživanje protivnetnih snovi, ki zavirajo vnetni COX encim ter antioksidantov za zaščito tkiv.

Brezpogojna nega

Vse to naredimo BREZPOGOJNO in brez časovnih omejitev, vse do izboljšanja, ki lahko traja nekaj dni, mesecev ali nekaj let glede na stopnjo URATNEGA nasičenja v telesu. Z gotovostjo lahko zmanjšamo boleče napade PUTIKE in degenerativne spremembe SKLEPA na minimum ali pa jih celo povsem odpravimo. V vsakem primeru se lahko izognemo neželenega napredovanja bolezni v deformacijo tkiv z URATNIMI TOFI, težavam z LEDVICAMI in SRCEM ter odvisnosti od zdravil proti SEĆNI KISLINI, med katerimi so tudi precej nevarna in niso za dolgotrajno uporabo.

4 pomočniki pri čiščenju SEČNE kisline:

1. Lekarniške kapljice Tetivik (Smilax)

V lekarni so na voljo kapljice korenine rastline TETIVIK (Smilax), ki spodbujajo razstrupljanje telesa od toksinov in odpadkov vključno s SEČNO KISLINO. So dragocena spodbuda telesu za pospešeno izločanje presežkov SEČNE KISLINE.

2.a) Čaj iz listov drevesa Veliki/Beli jesen

Podobno tudi tinktura ali čaj iz listov slovenskega drevesa 'VELIKI/BELI JESEN' ali 'Fraxinus excelsior'. Že v starih časih se je tudi pri nas uporabljal 'VELIKI/BELI JESEN' v ljudskem zdravilstvu za celostno razstrupljanje vključno proti PUTIKI in SEČNI KISLINI.

2.b) Spagirika kapljice Veliki/Beli jesen

SPAGIRIČNE kapljice 'VELIKI/BELI JESEN' ali 'Fraxinus excelsior' za naročila:
gsm 041 789 319 satjam@gmail.com
steklenička 50 ml, cena 11,90 eur

VZAME se:
2x dnevno 30 kapljic razredčenih z malo vode, stran od obrokov >>

3. Črna kumina lajša vsak dan

Občutno pa ČRNA KUMINA pospešuje odplavljanje URATNIH kristalov in presežkov SEČNE KISLINE.
*
Vsak dan pojemo pol čajne žličke drobnih črnih semen ČRNE KUMINE, tako da jih malce stisnemo med zobki in poplaknemo.
* To lahko delamo trajno, ČRNA KUMINA zavira artritis, revmo in avtoimunske vnetne procese, da se ne razvijejo iz PUTIKE.
* Na primer ZJUTRAJ vzamemo Tetivik kapljice ali pa Fraxinus excelsior, tako da so stran od obrokov.
* POPOLDNE ali ZVEČER pa ČRNO KUMINO ne glede na obroke. Najlažje jo pojemo tik pred obrokom.

4. Bosvelija odplavlja presežke SEČNE kisline

Zdravilna smola BOSVELIJE je odlična pomoč za zmanjšanje SEČNE kisline v telesu.
*
Jemljemo po 1 BOSVELIJA stisnjenko ZJUTRAJ
, v času ko pavziramo od Tetivik (Smilax) in Veliki/Beli jesen (Fraxinus excelsior).
* BOSVELIJA obnavlja tudi periferno živčevje v ROKAH in NOGAH, kar je zelo pomembno, ker ga dolgotrajni vnetni procesi poškodujejo.
* POPOLDNE ali ZVEČER pa vedno vzamemo pol čajne žličke drobnih semen ČRNE KUMINE. Nežno jih stisnemo z zobki in poplaknemo, lahko tik pred obrokom ali kadarkoli.

Zaper dr. Clark

Vneta in razbolela mesta varujemo pred mikrobi z zaper terapijo dr. Clark za uničevanje PARAZITOV. Ti vedno napadajo oslabela in zakisana tkiva ter izločajo toksine. Izumiteljica zaperja dr. Clark je tudi za RAZSTRUPLJANJE pri PUTIKI priporočala protiparazitno zaper terapijo, skupaj s črnim orehom, pelinom in klinčki. Noben zaper na svetu namreč ne posega v črevesje, zato ga razkužimo z zeliščno podporo. Tinkturi črni oreh, pelin ter klinček vzamemo kadarkoli na dan zaper terapije, ne glede na obrok ali uro dneva.

SEČNA kislina podleže redčenju urina in protišarazitni Zapper Zaper Zaperino terapiji dr. Clark ALKIVITA Tesla-Zaper-Geo

Schumann  8Hz

Schumannova frekvenca geo impulzov Bionis in Bionizator ustvarja blagodejno ALFA energijsko spodbudo za prebuditev lastnih samozdravilnih moči. ALFA valovi uskladijo vzajemno koordinacijo obeh možganskih polovic, ki uravnava vse procese v telesu. Schumannovi geo impulzi 8Hz vračajo jin-jang ravnovesje v telesu, v katerem je vsega ravno prav, energija vitalnih procesov pa je dobro usklajena. Spodbujajo delovanje biofotonske mreže kvantnih svetlobnih vlaken v telesu in sprožajo zdravo biokemijo.