Kislo zelje in afriška trda pšenica v BULGUR-ju

Kislo zelje in topel BULGUR ali afriška reda sorta pšenice za zimsko zdravje Zapper Zaper Zaperino dr. Clark ALKIVITA

Probiotik in vlaknine

Surovo KISLO ZELJE je osvežilna sezonska vitaminska hrana z bogastvom VLAKNIN. Ker je fermentirano z različnimi MLEČNOKISLINSKIMI bakterijami vrst Lactobacillus, Leuconostoc in Pediococcus, je odličen PREBIOTIK in tudi PROBIOTIK za zdravo prebavo in črevesje.
*Nabavimo TRADICIONALNO oziroma naravno kisano KISLO ZELJE, ne pa tisto, ki je kisano z dodatkom kislin.
*Takšno KISLO ZELJE je bolj zdrava kisla solata od kupljenih vloženih kumaric in vse druge vložene kisle zelenjave.

Tradicionalno kisano KISLO ZELJE je probiotik z bogastvom vlaknin

V solati s toplim bulgurjem

KISLO ZELJE lahko uživamo tudi SUROVO v okusnem polnovrednem TOPLEM OBROKU na primer skupaj z BULGURJEM. BULGUR je narejen iz TRDE sorte pšenice, ki v glavnem raste v Afriki. Ker je tako TRDA, da se težko melje, jo najprej skuhajo. Nato jo posušijo in na poseben način nalomijo. Podobno delajo tudi kus-kus.
* Suha nadrobljena zrna BULGURJA lahko kupimo v večini blagovnic vključno s Hoferjem.

Topel BUGLUR paše s surovim kislim zeljem v solati.
BULGUR je narejen iz kuhane, posušene in zdrobljene afriške TRDE pšenice. 15 min v vroči slani vodi je 1dl bulgurja v 2,5 dl slane vode v solati s tradicipnalno kisanim KISLIM ZELJEM okusen in zdrav topel obrok z VLAKNINAMI in PROBIOTIKI za črevesje in RAZKISANJE telesa.

Recept

1.

Za eno osebo vzamemo 100 ml lonček BULGURJA in ga samo namočimo v 250 ml slane vrele vode za 15 minut ali pa ga skuhamo ob rahlem vretju. Brez da odkrivamo lahko pustimo, da še minutko odleži in da se zrna napijejo. BULGUR ohrani prijetno TEKSTURO, ki jo občutimo v ustih kot drobna zrnca. Ker so ČVRSTA, napolnijo želodec in nasitijo, črevesju pa priskrbijo zdrave VLAKNINE.

2.

Pest tradicionalno kisanega KISLEGA ZELJA na deski narežemo na centimeterske trake po dolgem in nato še počez, da dobimo kockice. Narezano KISLO ZELJE se lažje zmeša, je tudi bolj prijetno v ustih in ga lažje pojemo. Dodamo strok ČESNA in malo kvalitetnega hladno stiskanega OLIVNEGA olja. Odlično je tudi nerafinirano BUČNO olje. Zmešamo z zajemalko še toplega BULGURJA.

3.

* Po želji lahko posujemo z malo PARMEZANA ali naribanega ali drobno zrezanega SIRA.
* Zdravo toplo jed polnega okusa pojemo s KRUHOM. Paše pa tudi s testeninami, njoki, mesom, polpetko, tuno ali s krompirjem.
* Namesto ČESNA paše tudi rezina pora ali ingverja. Ali pa malo drobnjaka, celo radiča, koromača, redkvice, črne redkve ali čebule.
* Namesto BULGURJA lahko dodamo zajemalko tople AJDE, prosa, riža, fižola ali KUS-KUSA. Ali pa še toplo rjavo ali zeleno LEČO (solimo jo na koncu, ko je že kuhana, drugače ostane trda in se ne skuha).

4.

Poanta je v tem, da nam topel obrok s SUROVIM KISLIM ZELJEM in BULGURJEM ter vse njegove zgoraj opisane inačice priskrbijo lep dnevni delež SUROVE hrane za ENCIMSKO moč in RAZKISANJE telesa.  Dnevno ¼ kilograma surove hrane na ½ kg kuhane ali pečene hrane sproti RAZKISA telo. Sčasoma pa izčisti tudi odlagališča kislih presnovkov v obliki organskih odpadkov ali 'ame', ki se naloži v tkiva, je gojišče mikrobov in vzrok za vse bolezni.

Na surovo KISLO ZELJE paše tudi drobnjak, čemaž, koromačeva korenina, česen, čebula in celo tuna, parmezan ali sir. Namesto BULGURJA pa rjava ali zelena leča ali fižol.

Kisla repa in dušeno kislo zelje

Surovo KISLO ZELJE lahko zamenjamo tudi za surovo KISLO REPO. Enako jo narežemo na deski in jo pripravimo v vseh možnih inačicah kot opisano zgoraj za KISLO ZELJE.
Kuhano KISLO ZELJE in KISLA REPA:

* Dušeno KISLO ZELJE je odlična in zdrava priloga za kosilo ali večerjo.
* KISLO ZELJE lahko skuhamo tudi v JOTI na razne načine s FIŽOLOM, JEŠPRENJEM in korenčkom ter s suhim mesom ali brez. Namesto fižola je v JOTI enako odlična tudi rjava ali zelena leča. Namočeno LEČO 10 minut skuhamo posebej BREZ SOLI, ker se v slani vodi NE skuha.
* Ne pozabimo na SEGEDINAR, golaž s KISLIM ZELJEM.
* In na kuhano KISLO REPO kot prilogo h KROMPIRJU, BULGURJU, STROČNICAM ali MESU.