Likopen za srce in žile

Likopen v paradižniku za srce in žile ALKIVITA Zapper Zaper Zaperino Tesla-Zaper-Geo

LIKOPEN za zdrave žile in srce je antioksidant karotenoid

5-10mg likopena na dan

LIKOPEN je antioksidant iz skupine KAROTENOIDOV, kamor spada tudi korenčkov BETA-KAROTEN, ki varuje sluznico. LIKOPEN pa ima specialno delovanje v zaščiti SRCA in OŽILJA, varuje tudi pred RAKOM. Največ ga je v PARADIŽNIKU, temnejši in bolj zrel kot je paradižnik, več ima LIKOPENA, samo ne sme biti gnil. Dnevno potrebuje telo 5-10 mg LIKOPENA. Surov PARADIŽNIK ima še veliko C-vitamina, tako kot jabolko in drugo sadje.

Paradižnik z likopenskim bogastvom

Paradižnikove jedi

Ker je LIKOPEN maščobotopen antioksidant, ima večji izkoristek za telo, kadar je PARADIŽNIK dušen na maščobi (NE-hidrogenirani). Na primer v SATARAŠU (skupaj s papriko, čebulo in jajcem), DŽUVEČU (skupaj z rižem), paradižnikovi juhi, mezgi in omaki pri polnjeni papriki. Največ LIKOPENA telo dobi iz dušene lupine zrelega paradižnika, zato paradižnika ne olupimo, temveč ga drobno narežemo ali zmiksamo z lupino vred.

Lubenica vsebuje likopen

Premalo likopena v krvi

Poleg paradižnika je LIKOPEN še v rdeči grenivki, papaji, korenčku in lubenici. NI pa ga v rdeči papriki, češnjah in jagodah. V času, ko je na voljo veliko PARADIŽNIKA in tudi LUBENICE, lahko uživamo v razkošju LIKOPENA za zdrave ŽILE in SRCE. Kdor ima angino pektoris, srčno ali možgansko kap ali druge srčno žilne bolezni, ima v krvi skoraj pol manj LIKOPENA kot srčno-žilno zdrav človek. Vložen PARADIŽNIK za omake je na voljo vse leto za srčno-žilno krepitev.

Vložen ali zamrznjen

Kadar kupujemo vložen PARADIŽNIK, izberemo takšnega, ki je predelan v 24 urah od trgatve. Takšen je od PODRAVKE, vložen brez soli in aditivov. Tudi kvalitetne paradižnikove omake z baziliko so v redu. Nikoli NE kupujemo najcenejših 'tetrapakov'. Ko je PARADIŽNIKA veliko in ima nizko ceno ali pa ga imamo v obilju v vrtu, ga dušimo za omako in si ga vložimo kar sami. Lahko ga tudi zamrznemo.

Likopen je karotenoid

LIKOPEN ima srčno-žilno vlogo v telesu in povsem drugačno delovanje kot A-vitamin, ki deluje na imunski sistem z varovanjem sluznice kot 1.obrambne linije. LIKOPEN je tudi v KORENČKU skupaj z A-vitaminom oziroma njegovim predhodnikom BETA-KAROTENOM, zaradi katerega pa ni dobro pretiravati z uživanjem KORENČKA. Za bogastvo LIKOPENA vedno lahko zaužijemo PARADIŽNIKA kolikor nam paše, surovega ali dušenega.

Dušen paradižnik

PARADIŽNIK spada med sadje, vendar mislimo, da je zelenjava, ker ni sladek. PARADIŽNIKOVA OMAKA je osnova za veliko jedi, tudi kot preliv za testenine, skupaj s parmezanom ali drugim trdim, naribanim sirom. Enkrat tedensko imamo lahko PARADIŽNIKOVO JUHO z rižem, pripravljeno iz kvalitetnega PARADIŽNIKA. Za dušenje uporabimo NE-hidrogenirano maščobo, za zgostitev pa žlico polnovredne bio pirine moke, ki je odličnega okusa.

Paradižnik ima največ likopena

Žitna ovojnica

POLNOVREDNA moka je zmleta skupaj z žitno ovojnico, bogato z minerali, encimi, antioksidanti in vlakninami. Zato mora biti vsaka POLNOVREDNA moka BIO kvalitete, ker se v žitni ovojnici sicer nakopičijo tudi neželeni HERBICIDI za uničevanje plevela in plesni. Zaužiti HERBICIDI v telesu uničujejo črevesno floro in s tem slabijo imunski sistem.

Paradižnik ima veliko likopena

Kislo in sladko

Kadar je veliko PARADIŽNIKA v omaki, pa lahko njegov kisel okus ublažimo z dodanim KORENČKOM, ki daje sladkast okus. Na ta način se izognemo sladkanja s PARADIŽNIKOM bogatih jedi. En KORENČEK je dovolj na eno paradižnikovo jed, v primeru da je redno na jedilniku. S KORENČKOM sicer ne smemo pretiravati, ker telo potrebuje BETA-KAROTENOIDE samo kot jih lahko sproti porabi.

Likopen v paradižniku je antioksidant

Neželena oksidacija

Pretirano kopičenje BETA-KAROTENOIDOV v telesu ni zaželeno, ker se lahko sprevržejo v oksidacijo tkiv podobno kot če je v krvi preveč ionskega železa in kalcija, ki nista organsko vezana. KORENČKOV  A-vitamin oziroma njegov predhodnik BETA-KAROTEN se v jetrih kopiči, zato pazimo, da na daljši rok z njim ne pretiravamo. Višek se ne izloči tako kot C-vitamin.

LIKOPEN v paradižniku za srčno moč in zdravo ožilje

Likopen, srce in žile

LIKOPEN je KAROTENOID, vendar ni BETA-KAROTENOID, zato PARADIŽNIKA ne moremo predozirati. Lahko nam samo koristi proti srčno-žilnim boleznim in neželenim žilnim poškodbam, ki sprožajo mehanizme za nastajanje krvnih strdkov ali TROMBOV. PARADIŽNIK ima obliko srca, v biologiji je pogost pojav, da ima živilo obliko in barvo organa, ki ga varuje.

LIKOPEN v aradižniku krepi srce in ožilje

Bazilika in origano

S PARADIŽNIKOM pašeta BAZILIKA in ORIGANO, to sta originalni zelišči k paradižnikovem okusu. Obe zelišči imata izjemno antioksidantno moč in delujeta proti vnetjem. BAZILIKA čisti glavo, pospešuje delovanje možganov in dela misli bolj pretočne. Na ta način varuje pred negativno čustveno energijo.

Bazilika v lončku

PARADIŽNIK za srce in BAZILIKA za glavo sta idealna kombinacija za zdravo telo, dobro počutje in gurmanski okus. BAZILIKO lahko kupimo v lončku in trgamo sveže listke za sprotno uživanje. Odtrgana vejica BAZILIKE v enem tednu požene bogate korenine, tako si jo lahko sami razmnožujemo tudi skozi vso zimo.

LIKOPEN v paradižniku in geo impulzi Bionis in Bionizator za srce in ožilje

Bionis in bazilika

Schumannovi geo impulzi Bionis uravnavajo usklajenost leve in desne možganske polovice za boljše krmiljenje telesa iz možganov. Bazilika pa čisti glavo raznih šumov, ki motijo delovanje celotnega telesa in prav tako vplivajo na hormonsko stanje. Bionis in bazilika se odlično dopolnjujeta iz snovne in energijske strani. Bionis položimo na grodnico v kratkem počitku z naravnanostjo na popolno zdravje.

LIKOPEN in LAKITES za srce in ožilje

Lakites za srčno moč

Večvalovni oscilator Lakites po dr. Lakhovskem ustvarja mrežo večvalovnih oscilacij za celično in srčno moč. Razbremenjuje telo pritiska neželenih čustev na telo in mu pomaga, da se ne prenesejo na celično raven. Vsak sklop celic črpa iz večvalovne energije svoje frekvence in valovne dolžine.