Glukokortikoidni receptorji so genski regulatorji vnetja in avtoimunih bolezni

Glukokortikoidni receptorji in kortizol iz skorje nadledvične žleze vplivajao na izražanje genov

Glukokortikoidni receptorji

So v vsaki celici

GLUKOKORTIKOIDNI RECEPTORJI so v celični tekočini znotraj vsake celice v telesu vključno z MOŽGANI. Na njih se vežejo glukokortikoidni hormoni iz skorje nadledvične žleze, glavni je sekundarni stresni hormon KORTIZOL, ki zagotavlja telesu ENERGIJO za aktivnost. V telesu ga je naravno največ zjutraj, najmanj pa okoli polnoči, da se v njegovi odsotnosti lahko ustvarja hormon spanja MELATONIN.

Genski režim

KORTIZOL po vezavi na GLUKOKORTIKOIDNI RECEPTOR prostorsko zelo spremeni njegovo obliko, s čemer se v duetu AKTIVIRATA. Njuna naveza KORTIZOL-GLUKOKORTIKOIDNI RECEPTOR in povezava 2 takšnih enot v 'dimer' potuje v CELIČNO JEDRO direktno v GENSKI ZAPIS. S priklopom na DNK pa opravi tri odlične gensko vodene PROTIVNETNE in VAROVALNE naloge:

1.naloga GLUKOKORTIKOIDNEGA receptorja:

Aktivacija gena LIPOKORTIN 1

Prostor ob DNK

Dve dvojici KORTIZOL-KORTIKOIDNI RECEPTOR s spremembo svoje prostorske oblike SPROŽITA tik ob DNK genskem zapisu ODMIK tesno prilegajočih BELJAKOVIN, ki se sicer oklepajo DNK in nadzirajo IZRAŽANJE GENOV. Tako se sistem dveh dvojic KORTIZOL-GLUKOKORTIKOIDNI RECEPTOR veže direktno na DNK. Pri tem se AKTIVIRA in prepiše v mRNK odličen protivnetni GEN LIPOKORTIN 1 za ustvarjanje PROTIVNETNIH BELJAKOVIN.

Gen lipokortin 1

Naveza KORTIZOL-GLUKOKORTIKOIDNI receptor direktno spodbuja izražanje protivnetnega GENA LIPOKORTIN 1, ki je pomemben pri genskem ZAUSTAVLJANJU vseh AVTOIMUNIH boleznih in VNETNIH procesov. Brez aktivacije GLUKORTIKOIDNEGA receptorja s KORTIZOLOM je ta GEN pasiven in NE ustvarja PROTIVNETNIH beljakovin.

Protivnetna zdravila

Zaradi uspešne spodbude protivnetnih GENOV in s tem ZAVIRANJA vnetja se PROTIVNETNA protibolečinska GLUKOKORTIKOIDNA zdravila v medicini za krajši čas uspešno dajejo pri REVMI, ARTRITISU, ASTMI, LUSKAVICI in atopijskem DERMATITISU. Primerna so v AKUTNEM stanju za 'GAŠENJE POŽARA'.

Stranski učinki

Na daljši rok pa imajo zelo nevarne sistemske stranske učinke, ki lahko usodno uničijo telo tudi zaradi izčrpavanja tkiv in raznih neželenih sprememb IZRAŽANJA drugih GENOV. Stranski učinki zdravil so IATROGENE bolezni. Zato po uspešno 'POGAŠENEM POŽARU' uberemo bolj naravne pristope Vibracijskega samozdravljenja za odpravo VNETJA in vzrokov težav.

KORTIZOL nastaja v SKORJI nadledvične žleze kot sekundarni stresni hormon, ki se veže na GLUKOKORTIKOIDNE receptorje v vskai celici

2.naloga GLUKOKORTIKOIDNEGA receptorja:

Gensko zaviranje predstopenj stresnih hormonov

Nadzor nad stresom

Isti aktiviran PROTIVNETNI gen LIPOKORTIN 1 pa ima še eno pomembno nalogo. Z negativno povratno zanko NADZIRA in ZAVIRA prekomerno nastajanje PREDSTOPENJ stresnih hormonov v KRONIČNI telesni in duševni preobremenjenosti. Tako v trajnih čustvenih pritiskih zaradi kronično nerešenih življenjskih situacij, na katere nimamo neposrednega vpliva, vsaj deloma preprečuje PRETIRANO preplavljanje telesa s KORTIZOLOM.

Genska varovalka

Uspešno aktiviran gen LIPOKORTIN 1 tudi varuje pred neravnovesjem KORTIZOLA v bolezenskem črpanju energije iz MIŠIC in KOSTI, pri čemer sicer prihaja do OSTEOPOROZE in boleče FIBROMIALGIJE (revma mehkih tkiv). S to zavoro predstopenj sekundarnega stresnega hormona KORTIZOLA varuje GLUKOKORTIKOIDNI RECEPTOR kot varovalka tudi pred psihofizičnim izčrpanjem v IZGORELOSTI in bolezni.

Reorganizacija

Seveda tudi ta zavora NE drži v neskončnost in lahko popusti, v kolikor se v življenju NOTRANJE ne reorganiziramo z dovolj sproščanja za protiutež aktivnosti in naravno nevtralizacijo stresa in zmanjšanje KORTIZOLA. GLUKOKORTIKOIDNI RECEPTORJI se namreč v prekomerni stresni aktivnosti s presežki KORTIZOLA iztrošijo, se okvarijo s PROSTMI RADIKALI in postanejo nefunkcionalni (podobno kot se zgodi INZULINSKIM receptorjem pri DIABETESU tipa 2).

PRVA POMOČ

Občasen odlog

Oslabljeni GLUKOKORTIKOIDNI RECEPTORJI se NE morejo več povezati s KORTIZOLOM in priklopiti na DNK za spodbudo izražanja ugodnega gena LIPOKORTIN 1 za tvorbo PROTIVNETNIH beljakovin. Zato najbolj pereče stresne izzive, ki se dolgo vlečejo z izčrpavanjem, globoko v sebi občasno in začasno odložimo, da vmes zadihamo, se obnovimo in regeneriramo. Začaran krog stresne BIOKEMIJE se vsaj tu in tam prekine.

Reset z meditacijo

Kronične izzive rešujemo po manjših delih in MANJ energijsko POTRATNO, z vmesnim SPROŠČANJEM. Že globoko dihanje, predvsem pa MEDITACIJA, joga, ples, sproščena družba in veselje ter gibanje na svežem zraku trenutno vplivajo na bolj sproščeno telesno biokemijo. Vse to brezpogojno naredimo zase v zavedanju, da notranje napetosti potihoma in naskrivaj neželeno razdirajo naše telo vse do življenjske ogroženosti v AVTOIMUNIH srčno-žilnih, rakastih in drugih boleznih. Pa tudi z DEPRESIJO, OSTEOPOROZO in FIBROMIALGIJO.

Redni mini odklopi

Istočasno pa uvedemo v svoje življenje na dnevni ravni nekaj več manjših sproščenih elementov za sprotno nevtralizacijo nevarne stresne BIOKEMIJE. Uporabimo vzvratni pogled, 3 točke revitalizacije in 5 mojstrskih filtrov. Da se lažje premaknemo v prvotno energijsko ravnovesje, nam z ugodnimi samozdravilnimi ALFA VALOVI pomaga Schumannov resonator Bionis in Bionizator.

Glukokortikoidni receptorji z vezavo kortizola delujejo optimalno na Schumannovi 8Hz frekvenci Bionis in Bionizator geo impulzi ALKIVITA Zapper Zaper Zaperino

3.naloga GLUKOKORTIKOIDNEGA receptorja:

Gensko zaviranje citokinov in vnetnega COX encima

Gen za COX encim

Tik ob DNK genskem zapisu pa se tesno prilegajoče BELJAKOVINE pod vplivom naveze KORTIZOL-GLUKOKORTIKOIDNI RECEPTOR razporedijo tudi tako, da zaprejo dostop do IZRAŽANJA GENOV za tvorbo vnetnih COX-encimov in CITOKINOV. Vnetni CITOKINI in COX encimi vznemirjajo imunski sistem z VNETNO GROŽNJO in z zmedo lažnih imunskih SIGNALOV, v kolikor jih je preveč.

Geni za citokine

CITOKINI so lahko življenjsko nevarni v CITOKINSKI NEVIHTI, to je nekontrolirana imunska reakcija, ki vodi v podobno nevarno stanje kot je alergijski ali anafilaktični šok. Zato je zavora GENOV za tvorbo CITOKINSKIH beljakovin in tistih v vnetnih COX encimih zelo dobrodošla za PROTIVNETNO imunsko ravnovesje. Vnetni CITOKINI so kot tempirana bomba.

Vnetja sklepov in žil

Ko jih je v telesu preveč, se lahko toliko bolj intenzivno in nevarno odzovejo tudi v gripi, prehladu in vsakem najmanjšem vnetju pljuč ali kjerkoli v telesu. Prekomerni COX encimi pa pretirano ustvarjajo mediatorje vnetja skozi VNETNE PROSTAGLANDINE in so krivi za kronična TIHA VNETNA ŽARIŠČA v sklepih in organih. Povezani so z vnetno BOLEČINO v sklepih. Z razpihovanjem vnetja v žilah otežujejo mnoge kronične bolezni, tudi nevarne srčno-žilne.

ZAVEDANJE

Varovalna toleranca

* Z zavestnim vsakodnevnim sproščanjem, veseljem do življenja, optimizmom in iskanjem točke notranjega miru, varujemo dragocene GLUKOKORTIKOIDNE RECEPTORJE, da ostanejo odzivni na naravni telesni KORTIZOL, ki zagotavlja telesu ENERGIJO za psihofizično aktivnost in GENSKO podprte protivnetne procese.

* Zdravi in neokrnjeni GLUKOKORTIKOIDNI RECEPTORJI naravno zmanjšajo trajanje in jakost VNETJA, telo pa do neke mere varujejo tudi pred ENERGIJSKO IZGORELOSTJO. Da bi nam dobro služili oziroma se obnovili in regenerirali, včasih pogledamo življenju skozi prste in brez potrebe NE zaostrujemo situacij in odnosov.

Modrost ravnovesja

Življenje je tako minljivo, da se splača dobro razmisliti in optimirati svoje telesne in duševne moči, kam vlagamo svojo pozornost. Ko smo v slabi koži, iščemo sprostitev, gibanje, spanje, odklop. Izzivov se lotevamo v dobri koži in to po delih. Čim nas potegne v vrtinec, zopet iščemo sproščanje in nadaljujemo z izzivi naslednjič. Tako na dolgi rok ohranjamo ravnovesje in sproti obnavljamo zdravje. Z odloženim odzivanjem pridobimo čas in možnost bolj konstruktivnega sodelovanja s seboj in z okoljem. Obenem pa se kar se le da izognemo lastnih napak in nepotrebnih še dodatnih zapletov.

MOŽGANI

Amigdala in hipokampus

Glede na to, da so KORTIKOSTEROIDNI RECEPTORJI v vsaki celici in torej tudi v MOŽGANSKIH, njihova prekomerna aktivnost ob dolgotrajnih poplavah sekundarnega stresnega hormona KORTIZOLA okvari možgane s trdovratnimi spremembami v SIVI in BELI možganovini. Skrčita se AMIGDALA in HIPOKAMPUS kot možgansko središče za grožnje. Močno zmanjša pa se lahko tudi sprednji del možganov ali PREFRONTALNI KORTEKS, zadolžen za ZAVESTNO odzivanje.

Sprednji možgani

To je še posebej pogosto v DOLGOTRAJNI DEPRESIJI, pri kateri je PREFRONTALNI KORTEKS kronično manj aktiven. Do tega pride tudi zaradi preusmeritve ŽILNEGA TOKA KRVI v stresu. Ko se aktivira stresni signal GROŽNJE z neprijetnimi občutki in spodbudo živčno-hormonske osi HHA (hipotalamus, hipofiza, adrenalin), se občutno ZMANJŠA DOTOK KRVI v sprednje možgane, to je PREFRONTALNI KORTEKS za zavestno odzivanje. Ta je center ZAVESTNEGA odzivanja in je zato POČASNEJŠI od instinktivnega in NAGONSKEGA odzivanja zadnjih MALIH MOŽGANOV.

Zadnji možgani

V zatilju so v MALIH MOŽGANIH shranjeni vsi INSTINKTI za preživetje ali NAGONI za ohranitev življenja, ki se kot AVTOMATIČNI PILOT odzivajo trenutno, TAKOJ in brez premisleka, ne glede ali je to v dani situaciji prav ali narobe. KRI steče iz drobovja v roke in noge in nam trenutno preskrbi silno moč za pobeg in preživetje. Na daljši rok takšne stresne aktivacije pa odmirajo celice organov in tkiv ter zastaja sprednji del možganov (PREFRONTALNI KORTEKS), ki so vsi v stresu premalo prekrvavljeni zaradi selektivno zavrtega DOTOKA KRVI v njih.

KONEC ALARMA

Konec nevarnosti

Poleg tega se celice v obrambni stresni aktivaciji pod vplivom alarmne stresne HHA osi (hipotalamus, hipofiza, adrenalin) ZAPREJO pretoku HRANIL, KISIKA in IZLOČANJA odpadkov, vse dokler ne pride SIGNAL, da je grožnja mimo. V kroničnem stresu pa ta SIGNAL za prekinitev nevarnosti praktično skoraj nikoli NE pride dovolj izrazito, zato so določene skupine celic ves čas pretežno v obrambni drži, v kateri se NE prehranjujejo in se NE delijo v CELIČNI PODMLADEK.

Živčne celice ali nevroni

Pomanjkanje KRVNE CIRKULACIJE in CELIČNEGA PODMLADKA najbolj prizadene ŽIVČNE CELICE, ki so skrajno občutljive na upad KISIKA. To privede tudi v občutno fizično zmanjšanje HIPOKAMPUSA in PREFRONTALNEGA KORTEKSA, enako pa se vsepovsod po telesu celice slabše regenerirajo. Takšne spremembe v MOŽGANIH so vidne tudi pri dolgotrajni DEPRESIJI.

Izražanje genov

V dolgotrajnem STRAHU, STRESU in DEPRESIJI pa od skupno od 19.000 človeških GENOV kar 209 genov, povezanih z imunskim sistemom in VNETJI, deluje občutno drugače kot prej. Izražanje GENOV se spremeni in popači zdravo BIOKEMIJO. Isti človeški GENOM lahko začne delovati v trajnih psihofizičnih pritiskih s povsem drugim izražanjem GENOV. Tudi oslabeli KORTIKOSTEROIDNI receptorji se ob kvalitetnih notranjih usmeritvah lahko obnovijo in zopet začnejo pravilno aktivirati izražanje protivnetnega gena LIPOKORTIN 1.

Brezpogojna ljubezen

Z veliko ljubezni in volje do življenja se tudi v težkih časih usmerimo v aktivnosti, ki pridelajo več hormona sreče SEROTONINA in hormona aktivnosti DOPAMINA. Na zoprne stvari pa se usmerimo z več tolerance, včasih poglejmo skozi prste in odložimo akutni odziv. Učinek zadovoljstva se sešteva, ko trajno vztrajamo v sproščanju in uravnovešeni aktivnosti. Hormonska slika se vedno lahko obrne, prav tako tudi izražanje GENOV.

REGENERACIJA

Prefrontalni korteks

Vsakodnevna pospešena uporaba in vadba sprednjega dela MOŽGANOV ali PREFRONTALNEGA KORTEKSA prebuja ZAVESTNE aktivnosti razmišljanja, opazovanja in unikatnega odzivanja izven utečenih nagonskih poti zadnjih MOŽGANOV, ki so sicer v ospredju v stresu. Sprednji MOŽGANI z zavestno aktivnostjo pritegnejo KRVNO CIRKULACIJO in njihove ŽIVČNE CELICE ali NEVRONI se začnejo obnavljati z novim CELIČNIM PODMLADKOM. Obnovijo pa se tudi dragoceni KORTIKOSTEROIDNI receptorji.

Večvalovni oscilator

Regenerirana rast NEVRONOV v sprednjih MOŽGANIH potegne za seboj tudi bolj sveže počutje in obnovo psihofizičnih sposobnosti. Ustvarjen PRETOK življenjske sile, ZAVESTI in POZORNOSTI pa prežene DEPRESIJO in ustavlja VNETNE procese ter AVTOIMUNE bolezni. Večvalovni oscilator Lakites energijsko krepi celice, da lažje kljubujejo raznim čustvenim izzivom, brez da bi se kriza takoj prenesla na telesni nivo.

Podzavest in biokemija

Naše življenjske izkušnje imajo ogromno PSIHOSOMATSKO moč nad delovanjem telesa. Beseda PSIHOSOMATSKO pomeni vpliv PODZAVESTI in UMA na telesno BIOKEMIJO. Svetovno znan je primer rakavega bolnika v začetni fazi z enim zasevkom v pljučih in nekaj v jetrih. Potem je zbolel še na požiralniku, pri katerem je prognoza v primeru raka samo nekaj tednov življenja. Tako je tudi bilo. Obdukcija pa je pokazala, da v požiralniku sploh NI imel raka, le globoke razjede sluznice.

Umrl brez podlage

Drugod po telesu pa tudi NI imel dovolj rakastega tkiva, da bi mu usodno podlegel. Tako močno je verjel, da bo umrl, da se je to tudi zgodilo in to brez dejanske fizične osnove. Telo je v težkem duševnem stanju aktiviralo destruktivne GENE, ki so s proizvodnjo napačnih BELJAKOVIN in ENCIMOV usodno spremenili delovanje organizma v fatalno. Iskrena ljubezen do življenja in uspešen notranji preklop na stresni HHA osi (hipotalamus, hipofiza, adrenalin) v pomiritev z življenjem bi mu morda lahko obrnila potek bolezni.

STANJE DOJENČKA

Ozdravel brez operacije

Pozitiven PSIHOSOMATSKI vpliv podzavesti na ozdravitev pa je OPERACIJA KOLENA kot svetovno znan primer pacienta Tim Perez. KIRURG je naredil le nekaj površinskih rezov s skalpelom. Operirani bolnik Tim Perez pa je kmalu po tej 'operaciji' shodil brez bergle in je nekaj mesecev po tem igral že košarko s svojimi vnuki. Ko so mu povedali za potek te placebo ali navidezne 'operacije', pa je presenečen izjavil: 'Vse je mogoče, če se tako odločiš!'

Optimistična očala

Telo se s podzavestnimi programi uravnavanja življenjskih funkcij enako odziva na naše ZAZNAVE in IZKUŠNJE in jih šteje kot RESNIČNOST, ne glede ali so pravilne ali ne. Zato si nadenemo OPTIMISTIČNA očala kot filter za vrednotenje RESNIČNOSTI. Brezpogojni življenjski OPTIMIZEM je ena najbolj zdravilnih naravnih moči, ki potegne delovanje vseh življenjskih funkcij za seboj.

Socialni stiki

Skupaj z OPTIMIZMOM so za ozdravitev pomembni dobri SOCIALNI STIKI in s tem spodbuden odnos do sebe in okolja. Ljudje, ki imajo koga, ki mu je mar za njih, prej in lažje ozdravijo kot OSAMLJENI. Eden najhujših faktorjev za razvoj bolezni je OSAMLJENOST ali SOCIALNA IZOLACIJA. Osamitev ali SOCIALNA DISTANCA spremeni celotno izražanje GENOV in s tem tvorbo telesnih beljakovin, ki gradijo tkiva in encime.

Stanje dojenčka

Zato negujemo OPTIMALNE ODNOSE s soljudmi in OPTIMISTIČEN pogled na svet. Schumannova frekvenca 8Hz Bionis in Bionizator spodbuja ugodne ALFA valove, ki delujejo na telo SAMOZDRAVILNO s psihofizičnim sproščanjem in zmanjšanjem stresnih odzivov. Za nekaj minut ležemo z Bionisom na grodnici in odklopimo vse drugo z eno samo željo za preklop telesa v nedolžno STANJE DOJENČKA v zibelki. Telo se potopi v ugodne samozdravilne ALFA valove in z aktivacijo PARASIMPATIKUSA samodejno sproži regeneracijo.

Delta Ocean

Enako zvečer, ko ležemo k počitku. Tudi zadnje minute, preden gremo spat, se spravimo v STANJE DOJENČKA in zavestno odložimo vse ostalo. Tik pred spanjem spijemo deci tople vode, pomaga pri fizičnem sproščanju notranjosti telesa. Vklopimo DELTA OCEAN valove 1Hz za boljšo uskladitev srčnega utripa in možganskih valov na DELTA frekvenci za nočno regeneracijo. SRCE ima med spanjem okli 60 utripov na minuto, enako kot so DELTA valovi MOŽGANOV v globokem spanju brez sanj.

Glukokortikoidni receptorji vežejo sekundarni stresni hormon KORTIZOL, Oceanska delta terapija DELTA OCEAN za Vibracijsko samozdravljenje