‘Pitta’ ravnovesje ognja v telesu nadzoruje presnovo

Ogenj in voda

'Pitta' OGNJENO načelo po 'ajurvedi' je spoj elementa OGENJ in VODA. Če se v POLETNI VROČINI nabere v telesu preveč OGNJENEGA načela, ki ga sproti NE uravnovesimo z dovolj ohladitve, sprostitve, osvežitve in umiritve, smo POZIMI bolj dovzetni za ZIMSKE BOLEZNI kot so GRIPE, PREHLADI in pljučnica. OGNJENO NAČELO obvladuje PRESNOVO v telesu, prebavni ter čustveni in mentalni OGENJ. Ko se OGENJ v telesu preveč razplamti in se NE ohladi, sčasoma telo SKURI, da pregorimo in ostanemo brez telesne ENERGIJE. Obenem pa trpi tudi MENTALNA kapaciteta. V vročem in vlažnem najbolj pride do presežkov OGNJENEGA načela. Hladi ga element PROSTOR in gibanje ZRAKA z vetrom in poleti z mini VENTILATORJEM.

neravnovesje ognjenega načela po ajurvedi načela

Ognjene motnje so:

1.Vročice, PARAZITI, VNETJA kjerkoli v telesu, želodčni refluks, žarenje danke zaradi hemeroidov, izrazito temen urin ali blato, občutljiva in žareča koža, dermatitis, luskavica, celulit, migrene, sončarica, slabovidnost, slabokrvnost, ustni zadah ter pretirana lakota, žeja in znojenje, izgorelost, paraliza, srčni napadi, multipla skleroza, vnetni artritis, izguba las, sivi lasje in vse PRESNOVNE motnje.

2.Od lastnosti pa pretirana ambicioznost, kritičnost, jeza, bes, vzkipljivost, nestrpnost, ljubosumnost, zavist, strah pred neuspehom, slabo umsko razločevanje, prepirljivost, skeptičnost in slabo prenašanje odlaganja stvari.

Manj kislega-slanega

Akutna in kronična VNETJA sklepov, ožilja, grla, pljuč, kože, oči, mehurja, ledvic, jeter, živčnih ovojnic in možganov so občutni znaki presežka OGNJENEGA načela. Tudi neopazna TIHA VNETNA ŽARIŠČA so lahko sčasoma OGNJENI zametek resnih okvar organov in nepotrebne stalne iritacije IMUNSKEGA sistema, ki se lahko izrodi v avtoimuni odziv telesa.  VNETJE gre skupaj z razraščanjem PARAZITOV in kopičenjem njihovih TOKSINOV, ki so resna grožnja v presežkih OGNJENEGA načela. Zato je ZAPER terapija dr. Clark za uničevanje PARAZITOV v telesu odlična samozdravilna pomoč. OGNJENO načelo uravnava PRESNOVO in ta NE sme preveč vzplamteti v preobilju KISLE in SLANE hrane z uživanjem ALKOHOLA, ker lahko telo v takšni BIOKEMIJI, še posebej v kombinaciji s stresom, skuri samega sebe.

Ognjeno načelo po ajurvedi so presnovne motnje, paraziti in okužbe Zapper Zaper Zaperino frekvence za zdravje uničijo mikrobe
Zaper Zaperino frekvence dr. Clark za uničevanje parazitov.

Čist zrak, hrana, voda

Potrebujemo bolj svežo, preprosto in LAHKO HRANO z manj maščobe in brez marinad. Poletna vegetarijanska dieta z velikimi solatnimi krožniki  in sadjem je idealna za umirjanje OGNJENEGA načela. SUROVA zelenjava nevtralizira ZAKISANOST, požene ALKALNO PRESNOVO in z bogastvom encimov RAZSTRUPLJA telo. Čist ZRAK, čista HRANA (brez E-jev, aditivov, konservansov, hidrogeniranih maščob itd.), čista VODA in čiste MISLI so blagor za umirjanje vzplamtelega OGNJENEGA načela. Zmanjšamo količino hrane, uživamo pa jo znotraj 8 ur, na primer od 10h do 18h. Preostalih 16 ur pa od hrane abstiniramo, še posebej od BELJAKOVIN. Takrat pijemo le vodo, čaje in napitke ali pa pojemo kakšen sadež.

Avtofagija

Telo v 12-16 urah brez hrane samodejno počisti ORGANSKE ODPADKE iz medceličnih prostorov. Namesto da bi se ukvarjalo s prebavo in skladiščenjem telesnih rezerv, dela generalno čistko ODPADNIH BELJAKOVIN in ZAKISANIH PRESNOVKOV (organskih odpadkov ali 'ame'). Takšen 'PREKINITVENI post' ali AVTOFAGIJO prakticiramo vsaj 2-3 krat na teden redno skozi vse življenje. Tako je RAZSTRUPLJANJE najbolj naravno, sprotno in najmanj boleče. Celična PRESNOVA se sproti prečisti in umiri. Ker so tudi ŽIVČNE CELICE ali NEVRONI deležne čistejšega okolja, se boljše počutimo. OGNJENO načelo se stabilizira v ravnovesje, tako da nas lažje napaja z življenjsko močjo v vsakodnevnem življenju in ustvarjanju.

Mini razbremenitve

Kadar čutimo, da začne telo notranje že kuhati od nabrane vročine ali živcev, se vzdržimo ostre MENTALNE in naporne TELESNE aktivnosti, kadar je to le možno. Tudi če gremo kdaj preko sebe zaradi neodložljivih obvez, je vse v redu. Če le v doglednem času načrtujemo in doživimo tudi počitek za regeneracijo ter sproščene aktivnosti, ki razbremenijo dušo in telo. Tega preprosto NE smemo izpustiti. Izčrpavajoče miselno delo, čustveno premlevanje ali pa nadaljevanje fizičnega dela, ko že čutimo, da je telo na meji in ne zmore več, kliče po TAKOJŠNJI mini razbremenitvi, osvežitvi, sprostitvi, počitku in ohladitvi.

Ajurvedsko OGNJENO načelo PITTA obvladuje presnovo - Delta Ocean terapija ALKIVITA Tesla-Zaper-Geo
Delta Ocean terapija za nočno 1Hz regeneracijo.

Dnevno resetiranje

Pogledamo v daljavo, spijemo nekaj hladnega, osvežimo obraz in zapestja z mrzlo vodo. Večkrat na dan za sekundo zapremo oči, da se pozornost naravno preseli v sredino glave za očmi. Tam je center MEDITACIJE in trenutne obnove MOČI ter dnevne usmeritve, da lažje konstruktivno opravimo obveze in vse kar je treba, BREZ izgubljanja v malenkostih, ki kradejo čas in energijo. S tem se tudi ČUSTVENO osredotočimo z vzdržnostjo od nepotrebnih bolečih spominov in situacij, ki včasih prihajajo na površje. Zbrani s konstruktivno usmeritvijo lažje premostimo in rešujemo izzive in si pri tem NE ustvarjamo še dodatnih težav zaradi zaletavosti, živčne napetosti in nestrpnosti. V tekočem vzdrževanju ravnovesja psihofizični napor - počitek s sproščanjem, nam OGNJENO načelo dobro služi s pretočno telesno in ustvarjalno energijo.

Ohladimo tilnik in čelo

Za umiritev presežkov OGNJENEGA načela ležemo in položimo mrzel obkladek na čelo raje kot da stalno pijemo preveč mrzle pijače. Hladilni vložek iz zamrzovalnika zavijemo v brisačo in damo za TILNIK. Hladi GRENAK okus nesladkanih čajev. Lahko so ohlajeni in jih pijemo ves dan. Tudi najbolj GRENKO in protiparazitno zelišče PELIN ter z vodo razredčene pijače Bitter Lemon in Tonic Water, iz njih si naredimo špricer. GRENKI okus zmanjšuje lakoto in žejo. Hladi tudi trpko in sladko sadje, še posebej jabolka, hruške, lubenica in grozdje ter surova zelenjava in zdrave sladice. Od hrane pa bučke, riž, olivno in kokosovo olje in MANDLJI ter piščančje in puranovo meso. HLADILNE ZAČIMBE so kurkuma, koriander, žafran, koprc in meta. KOPRC paše v vse poletne juhe in omake. SONČNICE, LAN in BUČNICE pa uravnavajo vsa 3 ajurvedska načela: ognjeno, zemeljsko in zračno.

Kumina, koriander in janež

Ajurvedski HLADILNI ČAJ za umirjanje OGNJENEGA načela pripravimo iz KUMINE, KORIANDRA in JANEŽA. Žličko mešanice prelijemo s skodelico vroče vode in pustimo nekaj minut ter precedimo. Tudi če spijemo TOPLEGA, telo notranje HLADI. Za PREBAVO je odličen navadni jogurt in voda 1:1 s CIMETOM ali pa KARDAMOM, ta paše tudi na sladoled.
1.Nepopolna PREBAVA je z odlaganjem ORGANSKIH ODPADKOV ali 'ame' osnovni vzrok vseh bolezni. Delno prebavljena in razpadajoča hrana ustvarja lepljive obloge v tkivih in NE da od sebe energije in hranilnih snovi.
2.Kadar pa je delovanje PREBAVNEGA OGNJA premočno, pa organizem hranilnih snovi NE more vsrkati, ker prej izgorijo in NE ostane nič. PREBAVA pa je mučna in namesto energije prinaša slabost.

Zdrav prebavni ogenj

NEPOPOLNO PREBAVO prepoznamo po:
-koži brez sijaja in motnih očeh
-neugodnem okusu v ustih zjutraj in obloženem jeziku
-slabem zadahu in telesnem vonju
-zgagi in kislini v želodcu
-občutku, da ima hrana slab okus
-motnem, temnem ali brezbarvnem urinu
-zaprtju ali driski
-bolečinah v sklepih

Par rezin korenike ingverja drobno narežemo za osvežitev zdrave prebave v krožnik vsake juhe, omake ali solate.

1.PREBAVO izboljšajo ingver, kurkuma in čili v mešanici 'Sveta trojica', ki so jo pripravimo sami. Stehtamo 60 g kurkume (prebavlja ogljikove hidrate), 30 g ingverja (prebavlja beljakovine) in 1-2 g čilija (prebavlja maščobe). Dobro premešamo v steklenem kozarcu za vlaganje, nato pa presujemo v manjšega in ga za zaščito pred svetlobo oblečemo v papir ali folijo. Vsak dan pred glavnim obrokom damo ¼ čajne žličke te mešanice v malo vode, premešamo in spijemo.
2.PREBAVO izboljšajo tudi vse vrste kumine: navadna, črna, kumin ali indijska kumina ter komarček in še mnogo drugih kot so: cimet, gorčica, klinčki, čili, poper, hren in kardamom.

V nižjo prestavo

Kadar smo na meji, da nam ZAKUHA notranja vročina, se izogibamo kislih in pekočih okusov ter marinirane in vse industrijsko pripravljene hrane z mnogimi dodatki in konservansi. OGNJENO načelo zahteva za umiritev čist ZRAK, čisto HRANO in čisto VODO, da se lahko celična PRESNOVA vrne v normalo brez PREGOREVANJA. Podobno kot pri avtu, pazimo da telo na daljši rok ne 'zariba' zaradi previsokih obratov.  Prekomerna udeležba v ŽIVČNIH ali FIZIČNIH aktivnostih BREZ tedenske izravnave s POČITKOM, UMIRITVIJO in notranjo ohladitvijo MISLI in ČUSTEV telo izčrpava z viški KORTIZOLA kot sekundarnega stresnega hormona. Presežni KORTIZOL je eden od glavnih sprožiteljev neravnovesja OGNJENEGA načela, ki telo v končni fazi oropa ŽIVLJENJSKE ENERGIJE, zdrave celične PRESNOVE in BIOKEMIJE.

Zaper terapija dr. Clark

Presežke OGNJENEGA načela povzročajo TOKSINI v telesu, vročina in vlaga, PARAZITI in STRES. Zaper terapija dr. Clark je zelo dobrodošla za uničevanje PARAZITOV v telesu, tako je manj tudi njihovih TOKSINOV. Vsak dan za kakšen obrok pojemo samo eno vrsto preproste hrane brez gurmanskih dodatkov, tako se PRESNOVA prečisti in spočije. DUH pa se lažje umiri, kadar v telesu ni preveč STIMULANSOV. Stimulans je tudi ojačevalec okusa GLUTAMAT v navadni vegeti in v vsej industrijski hrani. Umetnost je dopustiti telesu, da včasih deluje v NIŽJI PRESTAVI. Da znamo tudi odložiti misli in skrbi in ponuditi telesu udobje in sproščeno razvajanje. Takrat zavestno odložimo vse 'NAHRBTNIKE', ki jih sicer tovorimo v svoji duši in telesu in se za tu in tam kakšen hip prepustimo 'stanju dojenčka'.

Parazite uničujejo in s tem stabilizirajo ognjeno ajurvedsko načelo 'pitta' ALKIVITA Zaperji dr Clark Vibracijsko samozdravljenje Tesla-Zaper-Geo
Zaperji dr. Clark uničijo parazite in s tem zmanjšajo njihove toksine.

Teslov generator

Ko se obremenilne misli in občutki neželeno vračajo, pa jih nadomestimo z 'MOLITVIJO'. Življenju v 'MOLITVI' brezpogojno naročamo, naj se stvari lepo in pretočno iztečejo in se odvijajo konstruktivno in gradilno v dobro življenja in podporo na vseh področjih. Želja, življenjska potreba, namen in 'MOLITEV' imajo večjo možnost uresničitve ob TESLOVEM GENERATORJU. Teslovi skalarni valovi so subtilne informacijske narave in se modulirajo z našo zavestjo. V življenje prikličejo BLAGOR, rahljajo blokade v pretoku življenjske energije in usklajujejo vsa 3 ajurvedska načela OGNJENO, ZEMELJSKO in ZRAČNO v naravno in avtentično ravnovesje.

Teslovi generatorji uravnavajo vsa tri ajurvedska načela OGNJENO, ZRAČNO in ZEMELJSKO Vibracijska terapija Tesla Zaper-Geo ALKIVITA
Teslovi generatorji uravnovesijo vsa tri ajurvedska načela OGNJENO, ZEMELJSKO in ZRAČNO (pitta, kapha, vatta).

Redni 'TIME OUT'

Gojimo čiste in sproščene MISLI in OBČUTKE. Ter notranji mir in sproščanje v vsakodnevnih zavestnih 'PAVZAH'. Podobno kot na tekmah izkličejo 'TIME OUT', ko stvari krenejo v neželeni smeri. Drobni 'TIME out' na dnevni ravni, malo večji pa na tedenski, so zdravilo za umirjanje presežkov OGNJENEGA načela. Opazujemo lepote narave v vseh letnih časih, dihamo čist zrak, pijemo limonado in uživamo sadje, surovo zelenjavo in preprosto hrano, pripravljeno direktno iz živil. Meditacija, joga in sproščanje vseh vrst je odlično za obnovo OGNJENEGA ravnovesja v telesu.

Presežke ognjenega načela pomiri čist zrak, hrana in voda, lepote narave, sproščanje in meditacija.

NE naporom opoldne

Poleti pazimo, da nismo predolgo na vročini in da se izogibamo naporom OPOLDNE. Takrat je v naravi OGNJENO načelo najbolj aktivno in je čas za kratko sproščanje za obnovo. V primeru pretiravanj s telesno in duševno aktivnostjo sredi vročih poletnih dni si po nepotrebnem nakopljemo presežke OGNJENEGA načela. Ti se nam kasneje maščujejo z nagnjenostjo k VNETJEM, ZAKISANJU, razraščanju PARAZITOV in kopičenju TOKSINOV. Aktivnosti nas včasih 'potegnejo noter' vendar slej kot prej dajmo telesu vse, za kar je bilo prikrajšano v času odrekanja zaradi izpolnjevanja obvez in nalog.

Nevtralizacija naporov

Ta minimalen potreben čas imamo vsi na voljo, ne smemo pa ga zapraviti za pretirano sedenje pred računalnikom, televizorjem, knjigami, časopisi in revijami, pa če je še tako privlačno. Pri teh stvareh zmerno. Tudi VOLJO potrebujemo za premagovanje IZGOVOROV in LENOSTI, ker se nam kasneje, ko je že vse mimo, tistega kar smo izpustili, ne ljubi več. Telesu preprosto moramo povrniti počitek, sprostitev in regeneracijo za NEVTRALIZACIJO minulih naporov, tudi če sedaj več NE čutimo tako. Če na tej točki gremo samo naprej, je to zloraba telesa, ki vodi v presežke OGNJENEGA načela in neopazno kopičenje PREGOREVANJA.

V zdravem razmerju delo, počitek, razvedrilo se ognjeno načelo vpreže v lep in zdravilen pretok energije.

Odklop je važna naloga

Telesna in mentalna aktivnost potrebuje ODKLOP, če ne dobimo zlepa, pa si telo to vzame zgrda, ko se preveč nabere vsega vključno z boleznimi in simptomi. Raje načrtno in prostovoljno vključimo telo in duh v regeneracijo kot del vseh ostalih nalog. Podobno kot računalnik ali telefon, ga občasno resetiramo. Telesa NE smemo zlorabljati za razna MAŠILA, ki jih počnemo, kadar izgubimo rdečo nit in nam zmanjka pozornosti in usmerjenosti. Življenjsko orientacijo in fokus nam pomagajo vzdrževati Schumannovi geo impulzi 8Hz Bionis in Bionizator.

Ognjeno načelo ajurvede 'pitta' umirijo Schumannovi geo impulzi Bionis in Bionizator za samozdravilne ALFA valove
Schumannovi geo imulzi Bionis in Bionizator 8Hz stabilizirajo energijo telesa z ALFA valovi.

Sposobnost hitrega preklopa

Samozdravilni ALFA valovi vzpostavljajo zbrano, sproščeno in ustvarjalno aktivnost ter pretočno počutje v boljšem vzajemnem ravnovesju vseh treh ajurvedskih načel, OGNJENO, ZEMLJSKO in ZRAČNO. Pomagajo nam razviti SPOSOBNOST čim hitrejšega PREKLOPA telesne fiziologije med STRESNIMI hormoni (kortizol in adrenalin) in hormoni SPROŠČENOSTI (dopamin, serotonin, melatonin). Ta SPOSOBNOST optimalnega oziroma čim hitrejšega PREKLOPA je merilo za ODPORNOST na STRES. Obenem pa je varovalka pred neželenimi presežki OGNJENEGA načela.